Български жокей с лична покана от шейха на Абу Даби за участие в Дерби

1
9016
Валентин Атанасов

17-годишният Валентин Атанасов, родом от Бургас и състезател към момента с бегови коне в отбора на Иван Йорданов от село Сандрово, получи покана с поети разходи, за участие в състезание по гладко бягане през ноември тази година в Абу Даби. Поканата дойде след успехa на Валентин с кон Амер Ал Араб (собственост на Иван Йорданов), които спечелиха купата на шейх Мансур Бин Зайед Ал Нахаян на хиподрума в Плоещи, Румъния, по време на провелите се надпревари на 1 юли, в рамките на конния фестивал на шейх Мансур в северната ни съседка.

Голямата победа се случи в най-скъпата гара на дистанция 1800 метра, в която Валентин последва триумфа на шестимата български собственици, които окупираха първите и втори места в състезателния ден.

Гонките на румънския хиподрум в Плоещи посрещнаха по две гари на дистанция 1200 и 1800 м за коне от Чистокръвна Английска (ЧАП) и Чистокръвна Арабска породи (ЧАрП). Трибуните посрещнаха над 7 000 души зрители, които подариха най-мощните аплодисменти на българските собственици, треньори и жокеи.

В I гара за 3 – годишни ЧАрП с безапелативна победа се разписа жребец Хориз на Христо Христов, с треньор Левент Незиров и жокей Нурхай Хамил, а следващите призове бяха спечелени от състезатели на Румъния. Наградният фонд в тази гара бе 1000 евро.

В гарата на 1200 м за 3-годишни ЧАП спечели кобила Скарта с жокей и треньор в лицето Иван Иванов и собственик е Валентин Костадинов. На второ място се класира кобила Малавела, яздена от Нурхай Хамил. Неин собственик и треньор е Левент Незиров. 3-то и 4-то място се класираха представители от Унгария.

В I гара на 1800 м за 3-годишни и по-възрастни ЧАП, най-бърза на трасето бе кобила Чери Хил от конюшнята на Левент Незиров, яздена от Нурхай Хамил. Втора прекоси финиша друга кобила на Незиров – Лили Били с жокей Гроздан Атанасов. Така Левент, само от тази гара, грабна сборно € 2 400 от общия награден фонд, който бе € 3 000.

Гарата, която спечели покана до Абу Даби на Валентин Атанасов, бе най-важната и скъпа. В нея участваха 4-годишни и по-възрастни коне от ЧАрП, а регламента повеляваше гонката на 1 800 м да е с награден фонд от € 5 000. Резултатът от най-зрелищната гара, през първия ден на юли в Плоещи беше, бе украсен в бяло, зелено и червено, а на информационното табло пишеше:

  • I място: Амер Ал Араб с жокей Валентин Атанасов, собственик Иван Йорданов от Сандрово и треньор Рейхан Абдула – България;
  • II място: кобила Нордика с жокекй Нурхай Хамил, собственост на Юнал Али и треньор Иван Иванов – България;
  • III място Диамант дю Пуй с жокей Светла Янкова от конюшните на собственика и треньор – Иван Иванов – България;
  • IV Кобила Еу де Мугует с жокей Гроздан Атанасов, собственост на Венелин Атанасов с треньор Левент Незиров – България;

Нашите герои – жокеи, собственици и треньори бяха разкъсани от местни и чуждестранни медии за интервюта и снимки. Спокойно можем да обобщим, че това е най-голямата победа на българи в чужбина за тази година, а цените на конете след този триумф са космически. Равносметката е: 4 първи, 3 втори, 1 трето и 1 четвърто място с развят български трибагреник в оспорвана конкуренция с европейски и арабски коне.

Шестимата собственика, които се разписаха с участие под български флаг в Плоещи бяха Левент Незиров с 5 коня, Иван Иванов с 5 коня, Иван Йорданов с 2 коня, Христо Христов с 1 кон, Венелин Атанасов с 1 кон и Юнал Али с 1 кон.

Екипът на списание Ezdapress благодари на Левент Незиров и Иван Йорданов за предоставената информация от първо лице.

1 коментар

  1. Хм, ако не върнах преди няколко дни от Royal Ascot с награден фонд от 7 милиона лири стерлинги и 400 хил. евро награда за коня-победител, щях направо да се впечатля от „космическата“ цена на коня-победител в Румания. :)))))

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име