Световна конференция по хипотерапия – Дъблин

0
2892

Повече от 350 души от Европа, Северна и Южна Америка, ЮАР, Китай, Япония, Австралия и Нова Зеландия се събраха в Дъблин, от 25 до 29 юни, за 16-ия международен конгрес за терапевтична работа с помощта на коне.

Физиотерапевти, психотерапевти, логопеди и други специалисти имаха възможността да представят своите проучвания и доклади на тема контакт и общуване с конете и да покажат как конете помагат на деца и възрастни с физически, сензорни, социални и емоционално-поведенчески проблеми. Конгресът, който се провежда веднъж на всеки 3 години, бе домакинстван за пръв път в Ирландия.

Джил Кари, организатор и директор на Festina Lente (превод от латински Бързай Бавно) – център за терапевтична езда и обучение с помощта на коне, обясни, че движенията на конете в ход имитират до 97 % походката на човека. „Конете притежават триизмерни движения – те се движат напред и назад, наляво-надясно, с изразителни тазови поклащания.“ Кари обяснява, че ездата подобрява контрола над горната част на торса на човек и подобрява стойката. По този начин, без да искате, движенията на коня ви карат да се движите по определен начин.

Ездата стимулира физическите и емоционални системи в тялото ни. За децата от аутистичния спектър, поклащането например, предизвикано от тръс или лек галоп, има успокояващ ефект. Конете помагат и за душевното равновесие на хората, като постоянно дават обратна връзка чрез общуване, което помага много на отделните личности да подобрят състоянието си.

Например, конят може да стане нервен, ако усети агресивно поведение от страна на човек. Задача на специалиста, който съпровожда терапията, е да окуражава хората да наблюдават какво е поведението на коня и да видят как тяхното собствено влияе на животните. Ако сте тихи и спокойни, ще забележите как и коня става по-спокоен.

Конят може също така да работи като буфер или социален медиатор по време на терапии. По-лесно е за хората да говорят на животни и тъй като много от хоратяхта проектират чувствата си върху животните, може да вникнете в мисленето им.

На семинара ежедневно се провеждаха лекции и се водеха разговори по темата. Участниците можеха да споделят своята опит с международните си колеги, да научат новостите и по този начин да бъдат по-добри в това, което правят, а именно – да помагат на хора със специфични нужди.

Гордост е за конното общество на България, че има свой представител на семинара в лицето на Веселина Фелдман, която очакваме с нетърпение да се завърне, за да ни разкаже подробности от кухнята на световната хипотерапия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име