Мляко от Сумбава пони за здрави зъби

0
2311

Учени доказаха, че млякото от Индонезийско пони спира растежа на микроорганизмите, които са главната причина за загниване на зъбите при хората. Студенти от университета Ханудин в Индонезия, направили лабораторен тест с мляко от Сумбава пони и бактерията Стрептококус мутанс (Streptococcus mutans).

Streptococcus mutans

Бактерията води до деминерализация на зъбите, допринася за появата на кариеси и вреди на твърдата тъкан от зъба, а за млякото от Сумбава пони се знае, че има антибактериални качества. При теста развита бактерията била поставена във взаимодействие с различен концентрат от млякото – 5%, 15%, 25%, 50%, 75% и 100%, и инкубирана за 24 часа при температура от 37℃.

Резултатът от теста бил повече от удовлетворяващ. Млякото значително забавило растежа на бактерията, като най-ефективно това се случва при използването на 100% млечен концентрат.

За Сумбава понито знаем, че е кръстено на Индонезийския остров, който обитава и че историята му започва в Монголия и древен Китай. Породата е подобна на Сумба или Сандалууд, които също се отглеждат в Индонезия и са резултат от кръстосването на местни понита с арабски коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име