Балканска купа по джет ски – този уикенд в Кърджали

0
2929

Наравно със световното по футбол и Световната купа по конкур ипик, спортните емоции ще се допълнят с адреналина от Балканската купа по ски джет в Кърджали,  от 29 юни до 01 юли. Формата на тридневните водни надпревари включват още бързи лодки, джетове, флайборд и ховъркрафт.

Това стана ясно днес от пресконференцията която дадоха от Българската федерация по водомоторни спортове (БФВС) в лицето на нейния председател – г-н Александър Кожухаров, Тодор Христов – организатор и кмета на град Кърджали – инж. Хасан Азис.

48 състезатели в различни дисциплини от 4 държави (България, Румъния, Гърция и Турция) ще мерят сили на Водното огледало в Кърджали, което за първи път ще бъде домакин на спортна проява. „ Досега огледалото бе повод за политически дебати и арена за спорове, от сега нататък обаче ще бъде арена за спорт“ – обяви пред медиите кметът на Кърджали Хасан Азис. До момента огромната водна площ в центъра на града е приютявала местни традиции ,народни обичаи и градски атракции, но от сега насетне ще се разгърне с цялата си мощ и ще бъде трасе за високо спортно майсторство и емоции, примесени с много вода.„ През последните години градът ни се наложи, като център който всяка пролет събира най-добрите състезатели и отбори от Европа в офроуд надпреварите. Балканският офроуд фест отдавна е запазена марка на града, а сега вече ще имаме и втора – воден фест, който винаги ще се провежда в началото на лятото“ – допълни градоначалника на Кърджали.

Водните изпитани започват в петък – 29 юни и ще продължат на 30-ти, когато в края на състезателния ден, в тъмните часове, ще стартира и уникалното светлинно шоу над Водното огледало – атракция подготвена за зрители и гости. На 1 юли ще е развръзката в отделните дисциплини. Водната фиеста ще се разиграе само на 800 метра водна площ и дълбочина 4 метра от общата 3-километрова дължина на езерото. Бързите лодки ще се вкарват и изкарват от водата с кран, а за всички останали има само един вход. За зрителите са обособени най-добрите места за наблюдение, а за медиите ще работи специален пресцентър.

„Федерацията по водомоторни спортове догодина ще отбележи 65 години и съм щастлив, че започваме подготовката за този юбилей още от сега. Събитието дава началото на възвръщането на водомоторните спортове на обществената сцена. България беше много силна с водните дисциплини през 80’ години. Последва застой и чак през 2011 нещата постепенно започнаха да се нормализират. От 2017 към федерацията се присъединиха и джетовете и сега вече има с какво да се похвалим. Тази година календара ни е наситен. Стартираме в Кърджали, като състезанията ще се наблюдават от представители на Световната водомоторна федерация – трима унгарци пристигат за шампионата, за да оценят условията. Те ще бъдат през цялото време на своите постове, посредством джетове във водата. Амбицията ни е България да кандидатства за кръг от Европейския шампионат.“ – сподели на свой ред председателят на БФВС – Александър Кожухаров.

В дъното на организацията и цялостното протичане на международно водно шоу се оказа легендарният пилот от рали „Дакар“ – Тодор Христов, който този път явно е сменил пясъка в обувките с плавници. Христов приема закачката, като намигане, но след като от години организира най-голямата по мащаб, брой участници и продължителност офроуд надпревара у нас в Кърджали, за него не е новост да спретне и най-голямата водна фиеста. Още повече, че отново става дума за двигатели, конкуренция и адреналин:„ Независимо какво е времето, колкото и да са състезатели, накрая печели публиката, защото досега в България никой не е правил подобна наситена състезателна програма във вода. Не само ще възвърнем старата слава на Кърджали, свързана с водомоторните спортове, но ще ги превърнем и във втората запазена марка на града след офроуда, но със воден знак.“ – заяви в края на пресконференцията Христов.

Пълна програма и информация седете на FB: JET SKI Bulgaria и на сайт www.championship.jetski.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име