Кметът на Нова Загора с кампания срещу малтретирането на коне

0
2660

Зачестилите сигнали в общината за малтретиране, недохранване и експлоатация на коне са повод кметът на Нова Загора, Николай Грозев, да започне кампания срещу жестокото отношение към животните.

„Целта ни е да приемем подзаконов нормативен акт, с който да упражняваме контрол и да се налагат санкции на виновните стопани, които не полагат грижи. Аз самият всеки ден виждам по пътищата и крайните квартали на града гладни, хърбави и преуморени от непосилни товари коне. Бил съм свидетел как ги подлагат на безмилостен бой. Не приемам подобно варварско отношение в 21-ви век” каза Николай Грозев.

Кметът се позова на Законът за защита на животните и Законът за ветеринарномедицинската дейност и подчерта задължителните правила при отглеждане на коне, както и категоричната забрана на нехуманно отношение и проява на жестокост към тях. „Не виждам нужната ефективност, да не говорим за катастрофите, предизвикани от пътни превозни средства с животински впряг или за използването на тези животни за прикриване или извършване на престъпления“ – каза кметът. Той също така съобщи, че реалният брой на конете в страната задминава регистрираните 75 хиляди.

Сигнали за проява на жестокост, се приемат на e-mail адреса на общината obshtina@nova-zagora.org

„Време е да изразим нашата активна гражданска позиция, да заклеймим подобни действия и да защитим тези, които няма как да се защитят сами. Това е само първата крачка, която ще предприемем, за да се прекратят баталните сцени, тотално неприсъщи на развито и себеуважаващо се общество”, допълни още Николай Грозев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име