Москва посреща парад на трамваите с коне

0
1965

На 10 април московският метрополитен пусна в продажба специална серия билети наречен „Единый”, по случай ежегодния парад на трамваите. В серията има 6 билета, на всеки от които е изобразен уникален трамвай от началото на 19 век, а на гърба на билета се намира поканата за парада, който тази година ще се проведе на15 април на булевард „Чистопрудов” в Москва.

Фонарный

Най-голямата атракция от превозните средства е трамваят с впрегнати в него коне, наречен „конка”. Следващия по забележителност е трамвая „Фонарный”(фенер), който бил наречен така заради стъкления си покрив, през който преминавайки слънчевите лъчи, образували красиви отблясъци, осветяващи вътрешността на превозното средство.

Впрегнатия с коне вагон е перлата в колекцията, защото именно с „конки” започва историята на обществения транспорт в руската столицата. „Конка”-та е била на един или два етажа. Едноетажните превози били теглени от един кон. Тях ги използвали предимно знатните граждани, а двуетажните били открити превозни средства с вита

Паметник Санкт Петербург

стълба, която водела към горната площадка. Те били теглени от два коня и съответно били по-скъпи. Управлението не било лесно и за това водителите били здрави мъже, които помагали с предвижването, особено по стръмните улици.

От 2004 г насам в Санкт Петербург може да се види паметник издигнат в чест на трамвая задвижван от конски сили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име