Комбиниран фураж – кога и колко

0
3779

Каква порция трябва да дадем дневно на конете от грубия фураж зависи от категориите в които са разделени:  кърмещи кобили, бременни кобили, малки кончета и спортни коне – при интензивно и при умерено натоварване, работни коне – умерена, лека и тежка работа и в последната категория са възрастните коне.

Коне в почивка: тук комбинираният фураж  трябва да е с малко по-ниско съдържание на протеини. Ориентировъчна дажба – 2,2 килограма КФ – 4 килограма сено.

Спортни коне и коне в състезания: високо енергийните храни подобряват издръжливостта на животните, ограничава риска от метаболитни проблеми, има положително влияние при по-високи температури. За поддържане на по-здрава костна система е необходимо да се следи нивото на калция, фосфора, медта, цинка и други макро и микроелементи в комбинирания фураж.

Ориентировъчна дажба: За коне с тегло 500 килограма при хранене х 3 пъти на ден – 3,2 кг. КФ за интензивно натоварване: 4,2-5,5 кг при състезания + сено около 5 кг.

Хранене с фураж за жребчета: от раждането до 1-годишна възраст КФ съдържа протеин около 18 %, част от която е под формата на млечен протеин, богат на аминокиселини, витамини, макро и микроелементи. Преди отбиване на кончето се дават малки количества КФ – 0,5 кг, след това се увеличава с 0,5 кг всеки месец и на 6 месеца достига до 3 кг. От 6-12 месеца се дава по 3-4 кг КФ, като цялото хранене е придружено с даване на сено.

Подрастващи кончета: те се нуждаят от висококачествени груби фуражи или паша с подходящ комбиниран фураж. Желателно е нивата на витамини във КФ да са по-високи, особено нивото на витамин Е, който се явява естествен антиоксидант.

Храна за бременни и лактиращи кобили: КФ съдържа протеин около 17 %, ниско съдържание на скорбяла – 19 %, богат на мед, магнезий и селен. Ориентировъчна дажба за бременна кобила на 2 годишна възраст е от 3 – 3,5 кг; бременна кобила на 3 годишна възраст – 3,5 – 4 кг КФ; лактираща кобила през първия месец – 6,0 кг КФ, през втори и трети месеци – 6,5 кг КФ, през четвърти месец – 5,8 кг КФ.

Хранене на възрастни коне над 20 год.: за тях е необходима високо апетитна и лесно усвоима храна. Изхранването е с 2,8 кг КФ и 5 кг сено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име