Изложение на коне от породите Арабска Шагия и Чистокръвна Арабска – резултати

0
5635

На датите 18 и 19 май, в боровата горичка на ДП Кабиюк се проведе годишното изложение на НАК на коне от породата Арабска Шагия и Чистокръвни Арабски коне. Изложението бе съчетано със състезание по издръжливост CEI 1*.

АРАБСКА ШАГИЯ

Първият ден бе посветен на жребци, кобили майки и подрастващи кончета от породата Арабска Шагия. За шампион при жребците бе определен 17 годишният TRAPER, собственост на „ДП „Кабиюк“, който за втора поредна година грабва титлата. Traper е от линията на жребец DAHOMAN и има богата спортна кариера в дисциплините прескачане на препятствия и всестранна езда с множество победи и класации. В момента той е основен жребец производител в държавното предприятие.

Първи след шампиона се нареди TEMP – отново на 17 год. и собственост на ДП „Кабиюк“. Брат по баща на шампиона ТRAPER, TEMP също е от линията на жребец DAHOMAN и притежава забележителна спортна кариера в конкур ипика, както и е шампион на България по всестранна езда.

Второто място се присъди на най-младия сред жребците – YAKIM, собственост на Славимир Георгиев. Жребецът е от линията на O’BAJAN. Обявен за производител през 2015 г. Към момента има поколение от две кончета. Състезава се в дисциплината Ендюранс и има спечелени две 1-ви места на дистанция от 40 км. През 2016 г. се състезава в дисциплина Прескачане на препятствия в клас 4 и 5 годишни коне и се е класирал на 2-ро и 3- то място.

5 „дами”представители на Кобилите майки от породата си оспорваха първите места. За шампион бе провъзгласена 8-годишната AZBUKA, собственост на ДП „Кабиюк“. Тя принадлежи към линията на жребеца GAZAL и е плод на изкуствено осеменяване. От 2014 кобилата е в разплод и вече има поколение от 3 кончета.

Първото място бе дадено на TUNDJA, която е собственост на държавното предприятие и принадлежи към линията на жребец DAHOMAN. Родена през 2002 тя вече е майка на 10 кончета. След нея, втора застана кобила MEDUZA, родена 2009 год., собственост на конезавода в Шумен. Включена е в разплодна дейност от 2013 г. и има две родени кончета. Третото престижно място журито отсъди за кобила SHAMPINA, отново собственост на „Кабиюк”. Тя води пред MEDUZA с две кончета поколение, а е само с една година по-голяма от нея.

На-многобройна, от породата Шагия, беше групата на подрастващите кончета със седем претендента за награди. Първи стана родения през 2015 AMAL, собственост на ДП „Кабиюк“. Той принадлежи към линията на жребеца GAZAL и е получен е чрез изкуствено осеменяване.

Второ стана младото женско конче с нежно име TENDAR MOMENTS, родено през 2014, собственост на ДП „Кабиюк“. Принадлежи към линията на жребеца DAHOMAN и трети стана 4-годишното сиво подрастващо жребче Flash, отново собственост на ДП „Кабиюк“. Той принадлежи към линията на жребеца KUHAILAN ABU JUNUB.

ЧИСТОКРЪВНА АРАБСКА 

Ден след изложението на коне от Арабска Шагия, последва и оценката на коне от Чистокръвна Арабска порода. За титлата шампион сред жребците се представиха 9 коня. Шампион стана ABEL, собственост на Иван Йорданов. Жребецът е от типа “Шоу Араби”. Принадлежи към линията на Арабския жребец MANSUR. През 2011 г. е обявен за разплод. Потомството му в момента наброява 9 кончета.

1 то място бе дадено на ZABAVEN PARVI, роден през 2011, собственост на ДП „Кабиюк“. Жребецът е участвал в гладки надпрепускания в България, като една от победите му е на Дерби за Чистокръвни Арабски коне. В момента той е един от  основните производители в ДП „Кабиюк“. Баща е на 17 кончета от Чистокръвна Арабска порода. Принадлежи към линията на Арабския жребец KUHAILAN AFAS.

След ZABVEN застана SAADAM, на три години, собственост на Христо Христов. Жребецът е тип „Шоу араби“. Принадлежи към линията на Арабския жребец MANSOUR и е обявен за разплод през 2018 год.

Третото място бе присъдено на HARRY POTTER, от конюшните на Весфoт 55 ЕООД. Жребецът е от типа “Шоу Араби”, принадлежи към линията на жребец MANSUR. HARRY POTTER е участвал в деня на Арабските коне през 2015 г. и печели II място в категорията подрастващи кончета. Обявен за разплод през 2016 г.

Шампион при кобилите майки от породата стана ZMIORKA собственост ДП „Кабиюк“. Кобилата е към линията на арабския жребец KUHAILAN AFAS. Нейни са 5 кончета, които е родила от 2012 год. насам.

1-то място бе за  AMBITSIA на ДП „Кабиюк“. Тя е от линията на жребец SHAIKH AL BADI и е в разплодна дейност от 2014 г. След нея, втора се нареди GAMILAH на фирма „Явис 66“-  внос от Англия, а третото място остана за  HESNA SULTAN на Ивайло Петров, закупена от Турция. Кобилата е спортен тип арабски кон. Състезавала се е с по хиподрумите в Република Турция, принадлежи към линията на арабския жребец LATIF (O.A). Внесена е от Турция през 2014 г. Родила е 2 кончета.

При подрастващите кончета първото място място отиде за AMIRA, родена 2016, собственост на  Христо Христов. Кончето е от типа “Шоу Араби“ от линията на MANSUR. 2 – ри стана TEMPER на ДП „Кабиюк“. Син на сирийския жребец TASHREEN AT -TAS-HEEH, известен у нас с отличната си работоспособност и спортно-ездови качества в дисциплината „Ендюранс“ и е от линията жребец SARHAN. Третото място взе отново конче на Христо Христов – AL HYUL ALAMIRA – типа “Шоу Араби” от линията на MANSUR.

снимки: Красимир Искъров / Веселин Фотев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име