Петобойци от световна величина ще стартират в София

0
2676

Повода е домакинството на страната ни на кръг от Световна купа по модерен петобой, който ще се проведе в столицата от 23 до 27 май. Събитието ще определи участниците във финалите през юни в Астана (Казахстан) и се явява проверка преди Европейското първенство, което ще се проведе през юли месец в Секешфехервар (Унгария).

Състезанията в петте дисциплини стрелба, фехтовка, плуване, езда и бягане в този формат от Световната купа са част и от родната ни инициатива „София – Европейска столица на спорта“. В тях щ се разпишат състезатели от световния елит в модерния петобой. Сред имената, които ще наблюдаваме са олимпийската шампионка от Рио 2016 – австралийката Клоуи Еспозито, световни и европейски медалисти – Кирил Беляков (Русия) и Елоди Клювел (Франция), олимпийския вицешампион от Рио 2018 и др. За съжаление, поради травма, от участие отпада олимпийският шампион от Рио 2016 Александър Лесун (Русия), но ще бъде заместен от сънародника си Олег Наумов.

   

Българската публика ще наблюдава общо 83 мъже и 65 жени от 27 държави, което е своеобразен рекорд.

ПРОГРАМАТА на Световната купа София 2018 – модерен петобой:

  • 22 май – тест на конете и Откриване в 20:00 ч.
  • 23 май – квалификация жени (без конен спорт)
  • 24 май- квалификация мъже (без конен спорт)
  • 25 май – финал жени
  • 26 май – финал мъже
  • 27 май – щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването ще се проведе в комплекс „Диана“, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина от бягане и стрелба ще са на тревния плац при централния вход на НСА „Васил Левски“. Кулминацията на финалите ще бъде между 14:00 и 18:00 ч. на 27 май на базата на НСА, веднага след това са награждаванията и официалното закриване.

За състезателите в дисциплината прескачане на препятствия са подготвени 28 опитни коне, предоставени от клуб по конен спорт „Калоян 92“. Конете са пристигнали вчера и са настанени в мобилни боксове, изградени на територията на НСА. От тези 28 коня, след джъмпинг –тестове, само 24 ще бъдат допуснати до старт, като конете ще се разпределят по жребий на отделните състезатели. Днес (22 май), от 14:00 ч. ще се проведат тестовете, по време на които конете представени от наши ездачи ще бъдат наблюдавани от наши и чужди участници заедно с треньорите. След което ще се тегли жребии. Паркур –майстор на трасето за конкур ипика е лично ген. секретар на БФКС Теодор Шейтанов, главен съдия е Д-р Крум Рашков, а официален ветеринарен лекар е Д-р Гергана Найденова.

Предстоящият четвърти кръг за Световната купа по модерен петобой в столицата е още един шанс на българите да покажат потенциала си пред родна публика. Повечето от националните състезатели са млади, още в младежка и юношеска възраст, но изключително амбициозни. Страната ни участва с 10 юноши и 4 девойки. Най-големи надежди се възлагат на Тодор Михалев и Йордан Гюров. Михалев миналата година донесе на България VI място на Световно първенство и IV от Европейския шампионат.

Очаквайте още подробности в следващите часове и дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име