Безден не остана без състезание с тежковози и посрещна първата жена-водач в мъжките битки

0
3354
Тандемът Биляна и Гери

На 19 май, софийското селце Безден за първи път бе домакин на турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи. Организирано по инициатива на местния земеделец Бисер Цветанов и осъществен със съдействието ПСК „Бистрица“, събитието представи коне в три категории: до 500, до 600 и до 700 кг. На перфектно организираното трасе, разграфено по зони и метри, първата категория предложи двубой между кобила Мартина на Игнат Атанасов от Костинброд и кон Лео на Бисер Цветанов от Петърч. С първоначален товар от 600 кг, на финала и двата коня теглеха 880 кг, като цялото трасе от 30 метра, в рамките на контролното време от 3 минути, премина Лео, оставайки след себе си Мартина.

Виж галерия със снимки тук.

Втората група с 9 участници предложи много зрелищна надпревара, като тежковозите стартираха от начало с товар от 880 кг, но до финалната серия стигнаха само три коня, които мериха сили с товар 1360 кг. С категорична победа тук се разписа кон Вихър (16,90 м) на Александър Йорданов от Петърч, втори стана кон Реал (16,00 м) на Митко Енов от Костинброд и трети се класира кон Лео (6,70 м) на домакина Бисер Цветанов. В тази серия блесна и единствената дама-водач на тежковоз в надпревара от този род, която бе бурно аплодирана от зрителите. Биляна Павлова от Брезник се оказа доста опитна стопанка и партньор на силната кобила Гери, която не можа да стигне до класация, но категорично заяви своето сериозно намерение за следващи стартове в шампионата на тежковозните коне. Чаровната Биляна получи специална купа от организаторите за смелостта и мъжеството, които демонстрира, дръзвайки да се конкурира с мъжете в турнира.

В третата категория ситуацията стигна своята развръзка на 1620 кг, когато за призовите места си съперничиха кобила Ина, кон Ханко и тежковоза Вихър. Добре известни имена, що се касае до събрани титли и отличия от изминали сезони. В тази серия, опитът на стопанина Божидар Миланов от село Драговищица в отличното водене на мощната кобила Ина си каза думата и тандема с лекота грабна първото място. Другият кон от конюшнята на Миланов – кон Ханко стана втори, а трети се класира кон Вихър на Александър Йорданов.

Купите на всички победители връчи лично г-н Иван Витов от ПСК“ Бистираца“, а на финала на състезателния ден, който се превърна в истински празник за село Безден, домакините обещаха турнира да се превърне в традиция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име