Крива бара, часове преди голямата градушка, с внушителни конни състезания

0
5030

Конският тропот сякаш разтърси не само земята, но и небето над село Крива бара, което на 12 май бе домакин на традиционните гонки с коне и турнир за тежковози. След жаркото слънце и перфектната организация, поднесена от община Бруарци и лично от кметицата Наташа Михайлова, селцето не бе пожалено от лятна градушка, която обаче не можа да угаси състезателните страсти, които продължаваха да ехтят часове след финала на последното изпитание.

В ранните зори на съботния ден, надпреварите с коне от Чистокръвна Английска порода откри лично кмета на община Брусарци – Наташа Михайлова. Сред официалните гости на събитието бяха народните представители – инж. Дилян Димитров и Ирена Димова, председателят на Общински съвет на гр. Брусарци – г-жа Катя Додева, зам. кметовете на община Брусарци, село Крива Бара и село Замфир – инж. Петър Димитров, Петър Спасов и Гаврил Гаврилов. На официалната трибуна бяха още и господата Валери Борисов и Веселин Василев от село Сталийска махала.

Първа гара стартира на дистанция 1000 метра с приз „Мони Бузов“. Под това име призът бе в памет на момчето, което населението на село Крива бара ще помни и няма да забрави, като човек отдаден със сърце на конете. Не случайно отличителната купа за първото място връчи близък роднина на Мони Бузов – Асен Бузов. В щурата гонка, наравно с петимата жокеи, се състезаваше и единствената дама – Наташа Ангелова, която обаче не успя да стигне до класация. Първото място с голяма преднина грабна кобила Малавела с жокей Нурхай Хамил и собственик Левент Незиров. Втори финалната права прекоси Пърфект Лорд язден от Мюджат Изет, собственост на Тихомир Дешпаров и трети – Грей Лорд на Веселин Стоянов с жокей Петьо Стоянов.

Втората гара се проведе на дистанция 1400 метра, в която най-бърз по трасето в Крива бара бе чистокръвния англичанин Майер Бой, собственост на Илхан Ибрямов с жокей Нурхай Хамил. Втори след него финишира Спитинг Имидж, от конюшните на Бисер Петров с жокей Емил Николов и трета остана кобила Морика на Петър Андреев с жокей Исус Александров.

Трета гара „Приз село Крива бара“ бе на дистанция 1600 метра, като тук конкуренцията поднесе шест бегови коня, но най-скоростна бе кобила Месечинка, яздена от Нурхай Хамил и собственост на Наташа Михайлова. Втори се класира жребецът Андреанопол на Николай Вачовски с жокей Жунет Мустафа и трети прекоси финала Литъл Мен на Веселин Стоянов, язден от Петьо Стоянов.

Четвърта гара бе с най-дълга дистанция – 2000 метра и приз „Община Брусарци“, в която в двубой за първото място застанаха кобила Ретрика V и Монако Франс. В крайна сметка победи Ретрика V с жокей и собственик Муждат Изет. Макар и втори, доволен остана и собственикът на Монако Франс – Драгомир Димитров, който повери коня за това съревнование на жокея Бюргюнай Мехмед.

Гара „Полукръвни коне“

  • I място – Румен Петров,
  • II място – Димитър Христов
  • III място – Александър Олегов

Гара „ Местни коне“

  • I място – Асен Росенов,
  • II място – Исус Медлил
  • III място – Валери Иванов

След награждаванията на победителите от нагорещените хиподрумни страсти, денят продължи с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи.

Първа категория (до 500 кг) представи 11 участници, които стартираха с първоначален товар от 750 кг, а на финала най-леките коне теглеха 1350 кг. С най-добър резултат се разписа кон Мечо на Константин Цаков от Етрополе – 20,30 м, следван от кон Лео на Бисер Цветков от село Петърч (7,10 м) и трети – кон Мечо със стопанин Румен Ташков от село Новачене (5,70 м).

Във втората категория, в борба за класиране застанаха четири коня със собствено тегло до 600 кг, като стартираха с товар от 900 кг и приключиха на 1500 кг. Начело излезе кон Торо (8,80 м) на Николай Андреев от Златица, след него с 3,80 м се класира кон Фюри на Методи Добринов от село Сталийска махала и трети – кон Реал (2,20 м) на Станислав Михайлов от село Литаково.

Конете до 700 кг бяха общо 6, а стартовия товар на шейната – един тон. Крайното класиране определи товар от 1900 кг, като най-дълго разстояние изтегли тежковоза Вип на Генади Величков от Сталийска Махала – 9,80 см. Втора стана кобила Ина на Божидар Миланов от Новачене, а трети – кон Вихър, собственост на Цавко Василев от село Трудовец, който приключи още на 1600 кг.

Шест участници застанаха на старт и в категорията до 800 кг, където адреналина от финалния товар от 2200 кг поднесе силни емоции за зрителите. С категоричен резултат от преодоляване на цялата дължина на трасето от 25 метра победи известният кон Лорд на Калин Пешев. С второ място се разписа кон Боби (21,70 м) на Тодор Тодоров, и трети стана кон Хари на Росен Иванов.

Победителят Лорд, по волята на своя стопанин, се представи и в групата на конете със 100 кг повече от предходната категория, които обаче на финала, въпреки по-голямото си тегло, срещнаха препятствие в лицето на финалните 2200 кг товар. Шампионът на Калин Пешев, макара и по-лек и в тази група си каза „тежката дума“ и спечели, като направи резултата от 10,00 метра. С два метра по-малки изтегли кон Нико, отново от конюшните на Калин Пешев и трети успя да се класира тежковоза Турбо (7,20 м) на Йоан Христов.

В последната битка при най-тежките коне, четирима участници с тегло над 900 кг разиграха крайното класиране с товар от 2800 кг. Най-тежкият кон в категорията – Роджей, който тежи 1011 кг, успя да надвие останалите с резултата от 7,80 м, с 2 метра по-малко изтегли тежестта кон Арнул (5,60 м) на Тони Христов, а с разлика от незначителни сантиметри, но важни за класирането, трети остана кон Янко (5,10 м) на Иван Тодоров.

Мащабната организация и дългия емоционален ден за многохилядната публика бе поднесен с размаха на кметската женска десница на г-жа Михайлова, която не пропусна да благодари на партньорите и подкрепата от фирмите: Строител Криводол – Васко Василев, Теди ООД – Тодорка Кръстева, Тошко Методиев – село Василовци, Валери Борисов и Веселин Василев – село Сталийска махала, Борислав Борисов – Лом, ЕТ Деси – Светла Симеонова, Каро Трейдинг – София, Кид Плюс – Валентин Кръстев – Видин, Хлебопекарна – село Василовци, Давидов Секюрити – Лом и Евро Геймс Технолоджи – София.

Галерия:

Надбягване с коне

Надтегляне с коне от тежковозни породи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име