Животновъдна изложба – Сливен

0
2971

Изложението на животновъдите в Сливен (27-29 април) събра много хора, дошли да видят най добрите селектирани селскостопански животни. Традиционно, участие на празника взе прабългарската школа „Багатур” с атрактивна програма, последвана от демонстрация на дресура на кучета в категория аджилити. За посетителите на изложението, освен красивата гледка към отделните екземпляри, бе приготвено и традиционно българско чеверме, фермерски и книжен пазар, а за децата – детски кът със запознаване с фермерските животни.

Броят на представените на изложението животни беше над 700. Най-многобройни бяха различите видове овце и кози – 400 глави добитък от общо 39 породи. Млечните, месодайни и автохтонни породи бяха представени от 120 говеда, също и 20 биволи от породата Българска мурра и 16 коня от породите Чистокръвна арабска, Фризийска, Хафлингер, Български тежковозен кон, Източнобългарски кон, Норикер, Американски рисак, Български рисист кон и Плевенски кон.

Участие взеха и по-дребни животинки, като зайците и един от най-добрите приятели на човека – кучето, от породите Българско овчарско куче и Лудогорско гонче.

По време на тридневното събитие се състоя и Международна научно-приложна конференция на тема: „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“.

Събитието се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Селскостопанската академия.

снимки: Иван Иванов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име