На турнира в Хайредин препятствията достигнаха 160 см

0
4360

Седмите регионални конни състезание в община и село Хайредин, които се проведоха на 5 май, за пореден път доказаха, че китното селце неслучайно е водещо по спортни дейности в Северозападния регион. Познатата формула 3 в 1, която от години вече е патент за организаторите от хайрединското кметство и месният клуб по конен спорт, поднесе на публиката спортен празник с вълнуващи надпревари в класическата дисциплина прескачане на препятствия, в хиподрумната – надбягване и любителската надтегляне с тежковозни коне.

Състезателният ден стартира с изпитания „Х-паркур“ за деца, като първа на трасето се представи 10-годишната Петя Съйнова с кобила Голда, а след нея Джорджия Младенчева на 9 години с кон Мерзух и двете от клуб „Бутан“. Момичетата преодоляха паркура от 8 препятствия без грешка и с добро време. До края на изпитанието се включиха още 6 деца с общо 11 коня. Три от състезателките на клуб „Калоян 92” от Арбанаси участваха с по 2 коня, което им донесе и първото място в лицето на Елена Николова с кобила Лачита, която преодоля паркура без грешка за време 31,69 сек. Втора се класира Никол Петкова с кон Марк Антоний от същия клуб (31,96 ), и трета с време 33,10 сек., отново без грешки, стана състезателката от клуб „Монтана” – Яница Яшинова с кон Прометей.

  

Веднага след децата, 8-те препятствия от Х-паркура бяха повдигнати и над тях премериха сили 8 аматьора с 8 коня. В бърз галоп и без грешки над препятствията прелетя Тодор Рачев с кон Грегори от клуб „Рачев – 1927” , като постигна време 28,61 сек. и си осигури първото място. Второто място успя да грабне Деян Цветков с кон Класико от клуб „Плевен“ (35,10 сек. без наказателни точки). Отново без грешки и с време от 36,33 сек., трети стана Бранимир Величков с кобила Помона от клуб „Бутан”.

В изпитанието за 4-годишните коне, броя на препятствията се увеличи на 10, а височината нарасна до 90 см. Изпитанието отново бе за време, в което се разписаха 8 ездачи с 11 коня. Тук деца и мъже стартираха на „равна нога“, но именно децата се наложиха с чисти паркури. Най-високо на почетната стълбица застана Тодор Рачев с кон Грегори от клуб „Рачев – 1927” (46,11 сек.), следван от Никол Петкова с кобила Файър Гърл (48,15 сек.) и Николета Павлова с кобила Балеа (59,89 сек.) – и двата тандема са състезатели от клуб „Калоян 92“.

В последвалото изпитание за 5-годишни коне на височина на препятствията 110 см се представиха 7 ездача с осем коня. На първо място в класирането застана Ивайло Радоловски с кон Ковоар от клуб „Мизия” с 4 наказателни точки и време 54,16 сек. Втора стана Николета Павлова с кон Потомък от клуб „Калоян 92“, също с 4 наказателни точки, но за време от 58,08 сек. и третото място бе за Анна Ангелова с Файър Гърл от клуб „Калоян 92” с 8 нак. точки и време 56,63 сек.

След изпитанията, разделени съобразно възрастта на конете, бе предвидено и 120 сантиметрово предизвикателство, като едно от препятствията се превърна в тройна комбинация, която определено затрудни доста от участниците. В крайна сметка от 11 участника в надпреварата, нито един не успя да мине по трасето без да събори препятствие или да не мине без „неподчинение“ на кон. Анна Ангелова беше със заявка да преодолее 10-те препятствия върху гърба на три различни коня, но тъй като не разполагаше с нужното време, за да подготви и трите, се представи с два от тях, като Дъчлорд й осигури III място с 12 грешки и време 52,08 сек. След Анна се нареди нейната съотборничка Ирина Николова с кон Арго и резултат от 8 нак. точки (57,95 сек). Първи в това тежко изпитание стана Антонио Великов с кон Кохос от клуб „Кайлъка” с 4 нак. точки и време 57,17 сек.

На финала на паркурите Олег Горанов изправи публиката на крака. Състезателят от клуб „Бутан“ по време на паркура на 120 см падна и после се изправи, но замаян, отново се строполи на земята и дори получи бърза медицинска помощ. Независимо от това той се записа, участва и победи в силовия паркур. Доайенът в конния спорт от Северозапада, на своите 63-години и посребрени коси, заедно с кобила Лъки, обра лаврите в най-тежкото изпитание. В надскачането само над едно препятствие с постоянно нарастваща височина се включиха 7 мераклии с 9 коня. Паркура стартира на 130 см, като на 150 вече бяха само трима ездачи – Деян Цветков; Олег Горанов и Ирина Николова. На победния скок на 160 см успя само Горанов, като така за пореден път доказа таланта си и нестихващия спортен устрем, който носи в сърцето си.

Дългият спортен ден бе преполовен с две гари по гладки надпрепускания за Чистокръвни английски и полукръвни местни коне.

   

В I гара на стартовата линия застанаха 4 жокея, като най-бърз по трасето с дължина 800 метра бе кон Лостромос, язден от Сивчо Бориславов, втори финишира кон Андрианапол, с жокей Алекс Димчев и трета – кобила Деси с ездач Владимир Иванов.

Във II гара надбягване си спретнаха 7 участника, сред които с безапелативна победа се наложи Румен Петров с кон Класик, следван на секунди от Митко Бисеров с кон Делегат и трети – Страхил Страхилов с кобила Маврика.

За финал и десерт на многобройните зрителите, организаторите поднесоха турнир по надтегляне с коне от Тежковозни породи, разпределени в три категории. С първоначален товар от 1500 кг стартираха 8 коня със собствено тегло до 500 кг, които след 3 дотоварвания на финала „носеха на плещите си” 2 тона. С най-добър резултата (3,94 м) победи кон Муран на братя Чиркови. Втори стана кон Араб (3,70 м) на Милчо Иванов и трети – кон Раму (3,40 м) на Яни Янков.

Във втора категория за коне до 600 кг. при стартирали 6 коня, класирането приключи с първоначалния товар от 1750 кг., тъй като само кон Торо на Николай Андреев изтегли цялото разстояние на трасето от 30 метра в рамките на контролното време от 3 минути. С 10,35 м втори стана кон Реал на Станислав Станиславов и третото място със 7,10 м. грабна тандема кон Блек и Борислав Иванов.

Третата категория посрещна 5 коня и постави своеобразен рекорд за товар от 2 500 кг, при коне в обща категория над 600 кг лично тегло. На 1750 кг приключи и си осигури третото място кон Реал на Станиславов. Да се борят за първо място останаха конете Вихър и Норбис, които стигнаха до пряк двубой на 2500 кг. С постижение от 2,60 м, тежковоза Вихър осигури второто място за стопанина си Цанко Василев, а с купата на победителя си тръгна Петър Славков, чийто кон – Норбис изтегли товара 3,60 м.

Денят посветен на конете в Хайредин за пореден път демонстрира организация, съчетана с високо спортно майсторство, празнично настроение и послание, че конния спорт в Северозапада, въпреки всичко, се поддържа и развива от сърцати радетели. Сред тях е самият кмет на община Хайредин – Тодор Алексиев, който лично още в ранни зори инспектира всичко по подготовката и реализацията на състезанието. Съдийският екип бе в състав Йордан Йорданов, Диана Младенчева и Светлана Ценова. Събитието бе споделено от над 3 000 души зрители, дошли като гости или родом от селцето дошли  за Гергьовските празници.

Галерия:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име