Равнис по конете на турнир КУПА СОФИЯ

0
4008

Първото конно състезание по прескачане на препятствия, което се проведе на 5 май, в столичния „Южен парк“, представи 41 коня и 30 ездачи и постави нов стандарт в организацията на подобен род атракции в градската среда.

Замислен да се разгърне, така че да покаже красотата на класическия конен спорт, да популяризира конете, като хоби и професионален спорт и най –вече да осъществи диалог с медии и зрители, турнирът осъществи прекрасният си замисъл с перфектна организация и подарени емоции.

Събитието е съвместен проект на БФКС, конна база „Ниеса“, Столична община и е част от инициатива София – Европейска столица на спорта. Теренът и обстановката бяха подбрани с отличен усет, така че да олицетвори здравословния дух на конния спорт, чистата среда в която се практикува и поднесен на една ръка разстояние от ценители и любопитни гости и неговата достъпност във всеки един смисъл.

Състезателната програма започна в 12:00 ч., но добрата реклама на събитието още от ранни зори беше довела стотици нетърпеливи да се насладят на подготовката на ездачите, да направят своя първи урок по езда или снимка с конче, или просто на научат повече за четириногите вихрогони. Първото изпитание предложи паркур за деца и пони ездачи, в който на старта застанаха 8 участника от различни клубове в страната – „ Тракиец“,“ Ген Крум Лекарски“,“ Калоян 92“, „Пълдин“,“ Конкур“ и „Марек“. След тях последва демонстрация в дисциплината обездка от носителите на балкански отличия Мирела Райкова и Райко Гануков. Празничния състезателен ден продължи с прескачане на препятствия с височина 120 см. В изпитанието се включиха децата от националния ни отбор в дисциплината – Ая Митева с кон Каро Ас, Ивана Ангелова с кобила Мирела Френи и Милко Кочев с кон Карино. След тях на професионално поднесеният състезателен манеж съвършено спортно майсторство спретнаха ездачи в паркур на височина 140 см. В съревнование за Купата на София, застанаха най-изявените ни състезатели по прескок. След изпитанието в два манша, шампион стана Ангел Няголов, преминал без грешка и най-бързо през паркура с кон Чакотаго. Втори след него се нареди Андрей Гочев с Балофина, а бронзът остана за Апостол Тенев с Форт от Джулай.

Престижната „Купа София“, подобаващо беи връчена лично от градоначалника на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, а останалите отличия имаха честта да поднесат Теодор Шейтанов – генерален секретар на БФКС, доц. Юри Вълев – треньор и преподавател по конен спорт, Петър Чолаков – управител на фирма „Оптикс”, и Стоица Аргилашки – управител на конна база „Ниеса“ – главен инициатор на събитието.

През всички часове на проявата парка се огласяше от най-искрения детски смях идващ от специално организираната зона, където малки и големи можеха да пояздят пони или голям кон под напътствията на инструктор.

За всички, които не успяха да присъстват на голямата поляна в Южния парк, турнира бе достъпен за гледане в реално време посредством технология виртуална реалност 360°.

Желанието на организаторите е турнира да се превърне в традиция за столицата, като по този начин София се нарежда до градове като Париж, Берлин, Виена, Лондон, където подобен вид прояви се практикуват от дълго време. В своето обръщение към присъстващите, кметът на София, Йорданка Фандъкова обеща столична община да продължи да подкрепя подобни инициативи, като подчерта, че усилията за предоставяне на повече възможности на софиянци за активен и здравословен начин на живот, са приоритетни за управата на общината. Инициативата бе осъществена по всички европейски стандарти за провеждане на професионален конен турнир, с необходимата логистика, съдийски апарат, сигурност и спокойствие за зрителите.

Наградния фонд на състезанието беше 15 хил. лв., а  „Силвър Стар“ осигуриха уикенд с новия пикап на Mercedes X – класа за носителя на купата.

Снимки: www.sofia2018.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име