Пих кафе с новото Volvo XC40

0
4647

Само потомствен аристократ, като Volvo, може да ме изкуши с покана за градско шофиране в натоварения трафик на родната ми София.

След като Volvo XC60 бе избран за най-безопасен автомобил в краштестовете на Euro NCAP през 2017, след като моделът стана и Световен автомобил на годината и след като Volvo XC40 завоюва и титлата за 2018 на Европа – в града навсякъде отивам само с VOLVO.

Предизвикателството за градско преживяване – не просто „газ – спирачка“, в което да ме завладеят всички модерни системи за мобилност, маневреност и комфорт, но и с нотка изтънченост, която кореспондира с философията на шведската марка – посещение на градската галерия, Боянската църква, храма в Бистрица и за вечеря отново с Volovo в ресторанта на шеф Андре Токев.

Препоръчвам горещо новия модел на дамите от клуб „Бизнес на високи токчета“ , защото има десетки хитри ниши за предмети. Има дори къде да си скрият обувките за преобуване в „тайно чекмедже“ под шофьорската седалка. Лап-топа въобще не го мисля – за секунди се е прилепил на гърба, в мрежата на предните седалки. Червила, сенки, гримове, парфюми,кърпички, закачалка за торби, все неща, които трябва да седят изправени…макар и компактен по своя размер, в XC40 има място за всичко. В купето има впечатляващ набор от функционални изобретения за съхранение на вещи, така че нищо да не ви пречи и да не отнема от пространството: отстрани на вратите и под седалките, специално място за мобилния телефон с възможност за индуктивно зареждане, 5 стойки за чаши вкл. на подлакътника на задните седалки, специална сгъваема закачалка за малки пликове и покупки, както и подвижен кош за отпадъци в централната конзола, място за бутилка от 1,5 литра, има дори място за удобно съхранение за разплащателни карти. Всичко е измислено за бърза е ежедневна употреба.

    

Така е подредено и инструменталното табло на ХС40 – с 9-инчов портретно ориентиран тъч скрийн, познат от ХС90 и ХС60, който осигурява бърз и лесен достъп на водача до редица приложения и услуги, както и безпроблемна интеграция с Android и iPhone. Топ аудио системата е с изумително качество на звука, доставено през 13 високоговорителя и уникален въздушно вентилиран суббуфер. И естествено – голям багажник от 479 литра.

Роден за живота в града

Модерен, маневрен и сигурен Volvo XC40 е изграден на изцяло нова Volvo платформа – CMA (Compact modular vehicle architecture), която ще бъде в основата на всички бъдещи автомобили от серията 40, включително изцяло електрическите. С дръзкият си младежки вид, в съчетание с премиум усещане, XC40 е със солидна предна част, 211 мм просвет и избор от 18- до 21-инчови джанти. Висока позиция, отлична видимост – качества, на които държат взискателните клиенти на този тип автомобили.

Volvo XC40 се предлага с богат избор нива на оборудване. Momentum – високо ниво, Inscription – още по-високо ниво на комфорт и усещане за лукс, а R-Design е за тези, които обичат спортния дух на шофиране.

Новото ХС40 идва на пазара с богата гама бензинови и дизелови агрегати, включително с изцяло новия 3-цилиндров Drive-E двигател – първият 3-цилиндров агрегат в 91-годишната история на шведската компания. Новият 1,5-литров 3-цилиндров бензинов двигател Т3, е с директно впръскване е вътрешна разработка, базиран на модулния дизайн на 4-цилиндровите Drive-E двигатели на Volvo. Компактният SUV на Volvo се предлага и с познатите 2-литрови 4-цилиндрови бензинови двигатели, с мощност от 190 до 247 к.с., както и дизелови версии с мощност от 122 до 190 к.с. Всички варианти гарантират пъргавост и мощ с минимален разход на гориво. На по-късен етап ще се добави и хибридна версия, както и изцяло електрически вариант на ХС40.

Безопасност! Да си дойдем на думата

Типично за Volvo, сигурността на хората в автомобила и извън него са приоритетите във философията на марката и резултат от десетилетия на проучвания, разработки и иновации. Volvo e не просто автомобилна марка, а стратегия за растеж, както и ангажимент за лидерство в сферата на автомобилната безопасност. В новото XC40 е заложена идеята за намаляване на така нареченото когнитивно натоварване на водача, т.е ежедневното пътуване в градския трафик да е максимално приятно и дори релаксиращо.

Новото ХС40 идва с престижните системи за безопасност, познати от сериите 90 и 60 на Volvo: Функция за полуавтономно шофиране Pilot Assist, система за градска безопасност City Safety, система против напускане на пътното платно Run Off Road Protection and Mitigation, система за предупреждаване за опасност при маневриране назад с функция за прилагане на спирачките Cross Traffic Alert и 360-градусова камера за улесняване на паркирането. Всичко това е добре подредено и визиуализирано на лесни яза употреба тъч екрана. През 2017 г. шведската компания обяви стратегията си за електрификация на всеки нов Volvo модел от 2019 г. и в тази връзка на по-късен етап ХС40 ще се предлага както с хибриден, така и с изцяло електрически двигател.

Интересува ви цената? Не колко струва е въпроса, а къде може да го откриете.

www.motopfohe.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име