Купа в София посреща елитни ездачи

0
5041

На 5 май от 11:00 часа за първи път София ще посрещне конно състезание в типично „градска среща“. Мястото е „Южния парк “, където по подобие на други европейски столици, като Лондон, Париж и Виена ще се проведе турнир по прескачане на препятствия. „Така замисления формат, в различна среда на провеждане на състезание, е провокиран от идеята за популяризиране на конния спорт, като занимание на открито, на зелено и най-вече близо до зрителите. Феновете на този спорт знаят, че традиционно всяка година, например в Париж пред Айфеловата кула, в Лондон пред кралската болница Челси или точно пред общината във Виена се провеждат едни от най-престижните турнири, така че зрителите да им се насладят със цялата прелест и високо спортно майсторство. Ето, че и София вече може гордо да се похвали с подобна инициатива “, сподели главният организатор на надпреварата Стоица Аргилашки, който е управител на конна база НИЕСА в Ихтиман.

Обикновено конните състезания се провеждат на отдалечени места, където има изградени съоръжения с прилежащи конюшни, манежи и плацове. Този път, по инициатива на конна база НИЕСА с помощта на БФКС, Столична Община, и лично под патронажа на столичния градоначалник, състезанието „пристига“ под носовете на столичани в зелените зони на разлистения „Южен парк“. Партньор на събитието е „София – Eвропейска столица на спорта 2018“.

Турнирът ще стартира в 12:00 ч. с изпитание за най-малките ездачи, които ще покажат своите умения в езда с пони, а по-големите, сред които има и деца в подготовка за Европейско първенство, ще демонстрират умения в прескок на височина 1,20 м. Преди да стартират нашите най-изявени и професионални състезатели в дисциплината конкур ипик, публиката ще се наслади на специални демонстрации в другата класическа конна дисциплина – обездка.

В паркурите, които ще предложат изпитания до 1,30 и 1,40 ще се разпишат най-известните ни състезатели сред които : Ангел Няголов, Андрей Гочев, Светлин Иванов, Ивелин Вълен, Аспарух Атанасов и мн.др. В изпитанието на височина 1,40 първите 8 ще мерят сили във втори манш за определяне на призовите места с награден фонд 15,000 лв.

За всички гости и зрители с малки деца, организаторите са подготвили зона за „запознаване с конете“, където най-любопитните ще могат да научат повече за конната езда, екипировката, амуницията, а най-смелите ще могат да възседнат пони или кон за снимка под инструкциите на опитни треньори. Огромни видеостени прожектират случващото се на терена, а youtube.com канала на събитието ще предава и пряко конкуренцията между ездачите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име