Европредседателството в полза на конния спорт и конния туризъм в България

0
2046

От началото на Европредседателството си през януари 2018 г., България ежедневно посреща делегати и политици от цяла Европа за срещи на високо равнище, обсъждания и обмен на добри практики и идеи.

Презм месец декември 2017 г. в БФКС бе получено писмо до г-н Тодор Гергов от президента на Френската Федерация по Конен спорт – г-н Серж Локомт, с молба за съдействие за среща за обсъждане на проблеми свързани със ставките на ДДС в конната индустрия и общата земеделска политика на ЕС.

По тази линия в страната ни пристигнаха и представители на Френската федерация по конен спорт – г-н Фредерик Буикс – Генерален сектретар на Конната Федерация на Франция и Президентът на Международната федерация по конен туризъм (FITE) и г-н Куентин Симон – Технически съветник към Френската федерация по конен спорт.

На работна среща с г-н Тодор Гергов и г-н Теодор Шейтанов бяха набелязани конкретни стъпки за взаимодействие между двете федерации като: проекти за развитие на пони клубовете и помощ в областта на високия спорт.

На среща организирана от Българската федерация по конен спорт с представители на Министерствата на финансите, икономиката, земеделието и спорта бяха обсъдени проектът за бъдещото намаляване на ДДС ставката в сферата на конната индустрия и в частност конния спорт спорт и конния туризъм в страните европейски членки и обсъждане на проблеми по Общата Селскостопанска политика на ЕС.

След срещите с институциите, двамата френски представители останаха с положително впечатление относно реализацията на проекта.

„Господата от министерствата бяха отворени към идеята, отворени за разговор и много добре подготвени по темата. Имахме среща и с БФКС, с които си кооперираме много добре. Обмяната на опит между Франция и България е факт. Няколкократно тук пристигат френски лектори и треньори за провеждането на различни обучения по конен спорт. Смятаме и за в бъдеще нещата да продължават в същия дух и да представим на България още от добрите практики, които имаме във Франция. БФКС е динамична организация, с която е удоволствие да се работи” сподели г-н Симон.

Фредерик Буикс, който е президент на FITE от три години, потвърди, че е запознат с потенциала на страната ни като дестинация за конен туризъм и отбеляза, че Българската асоциация за конен туризъм (БАКТ) трябва да бъде по-активна, що се отнася до международното сътрудничество. Освен президент на FITE, Фредерик Бу е и инструктор по езда и туристически водач – хоби, което е оставил на заден план за момента.

От срещата ни с гостите от Франция разбираме, че за тях важи с пълна сила мотото „Обединението прави силата”. Казват, че във Франция, откакто през 2000 година туризма, спорта и пони клуба са се обединили, са станали по-големи и по-силни, което от своя страна носи само позитиви на всички в бранша. Понастоящем Френската федерация организира над 30 отделни конни събития, които не са само международни състезания под егидата на FEI, но и много други по-малки събития, което прави конния спорт по-достъпен и интересен за масовата публика, a числото на желаещите да го практикуват непрекъснато расте.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име