Концентрация на хора с огромен опит в конния спорт – златна мина за всеки, който иска да се учи

0
3163

Проведения курс от БФКС и FEI за международни стюарди в дисциплината прескачане на препятствия беше истинска палитра от култури и личности, обединени от любовта към конете.

Обучението премина под световното мото на стюардите в конния спорт, а именно: „Help, prevent, intervene!“.

За тези които не знаят, уточнявам, че стюардите са хората, които следят за спазването на правилата, помагат при нужда на всички участници в състезанията по конен спорт, съблюдават спазването за хуманно отношение към конете и комуникират с всички участници в реализацията на всяко конно спортно събитие.

Първият курс проведен в столицата (21-22 март) бе опреснителен и предназначен за вече действащи стюарди. В семинара взеха участие общо 16 души от България, Турция, Франция и Полша, част от които са с богат в спорта. Модератор и лектор бе Радован Шалек от Чехия, чиято кариера в областта на конния спорт се развива вече 41 години.

Истински шанс за присъстващите бе да се запознаят с Жерар Лонджис, който има зад гърба си четири Олимпийски игри – в Барселона, Атланта, Пекин и Рио де Жанейро, където се разписва като стюард. С 34-годишна практика като стюард, Лонджис е и бивш състезател по прескачане на препятствия, обездка и всестранна езда. Разбира се, че се познава лично с всички големи имена от световния подиум, включително с Кент Фарингтън, който все още е първи в световната ранглиста на Longines. Следващото участие на Жерар Лонджис, като стюард, е през април на финала на FEI Световната купа по прескачане в Париж. Като допълнение споделям, че притежава собствена конна база с 40 коня от породата Сел Франс, която посреща състезания от национален характер, а през 2019 ще домакинства и състезание CSI 2*. Негови сънародници на курса бяха Мишел Лонджис и Серж Корбик.

От Полша бяха пристигнали четирима участника – Грегорш Кважинцки, Максим Максимович (първо ниво стюард), Наталия Грушка (международен стюард и съдия със собствена конюшня) и Юстина Борисруди – първо ниво стюард.

Съседите ни от Турската федерация се представиха от очарователните дами Билур Ярсуват и Кристал Каракус, стюарди и съдии, участвали на десетки състезания.

От българска страна присъстваха известната Мария Омари, която е обиколила света покрай конете със своя 38 – годишен опит в спорта, 24 от които като съдия, a на Олимпиадата в Атина eбила стюард. Освен това, Омари е и национален съдия по обездка 3-то ниво и треньор и тютор към FEI.

За опреснителния курс бяха пристигнали още Таня Марчева (I ниво стюард по всестранна езда), Веселина Соколова (треньор и национален селекционер на отбора по обездка и държавен шампион в дисциплината за 2017), Рая Станкова (II ниво стюард и съдя по прескачане на препятствия), Боряна Крумова (II ниво международен стюард, съдия и треньор) и Десислава Спасова с богат опит в класическите и хиподрумни дисциплини.

След успешно проведената среща и обмяна на опит на международно ниво, всички участници получиха сертификати за участие, а нашата следваща среща с нестихващото чувството за хумор на лектора Радован Шалек, бе с локация Пловдив – на семинар за I ниво международни стюарди (23-25 март).

Една от конферентните зали на хотел „Санкт Петербург“ бе мястото, където среща си дадоха ветеринари, състезатели, треньори, съдии, стюарди и прохождащи в конния спорт от 6 националности. Представители от Мароко, Турция, Румъния, България, Великобритания и Канада се събраха за лекции и практически занятия на конна база „Тракиец”, последвани от писмен и устен изпит. Всички те получиха сертификат и значка на официалните представители на Международната федерация по конен спорт “FEI Official”.

След двата семинара, моля опитния лектора за кратко интервю, в което Радован Шалек отвръща с голяма охота.

В конните среди е над 40 години. Афинитетът му към конете започва в ранна детска възраст, когато е яздил тежковози свободно в полето. Това го отвежда до конния клуб в Острава през 1977. Ездата остава негово хоби, а конете завинаги се настаняват в сърцето и ежедневието му и определят хода на кариерата му. Така от 30 години насам г-н Шалек е национален съдия по прескачане на препятствия и над 20 години стюард. Един от 12-те души в цял свят, избрани от FEI за лектори. Оказва се, всички в семейството му споделят неговата страст. Двете му деца яздят, съпругата ме е треньор, а самият той е треньор и развъдчик, познаващ всеки стадий от развитието на четириногите. Притежава 40 спортни коня, с част от които дъщеря му се състезава на международната сцена.

Г-н Шалек, за пръв път ли сте в България? По линия на конния спорт идвам за пръв път, но оставяйки това на страна, съм идвал десетки пъти по бизнес дела.

Какво харесвате и какво не харесвате в това да сте стюард на едно състезание? Харесва ми да съм в пряк контакт с коне и ездачи. Шанса да съм в сърцето на конния спорт, да присъствам на загрявката, в конюшните, да общувам с гледачите – те са прекрасни хора и наистина много обичат конете. Атмосферата на състезание е неповторима. Не ми харесва да ставам свидетел на грубо отношение към конете, без значение от нивото на състезанието. Това е и една от главните задачи на стюардите – да следят това да не се случва.

Как точно вие дойдохте в България, за да водите лекциите на двата курса в София и Пловдив? Пътят е следният: Българската федерация отправя заявка към FEI за провеждането на курс, а FEI от своя страна я одобрява и определя кой да изпрати като лектор. Ако не се лъжа сме 12 души в цял свят, които могат да правят това.

Запознат ли сте с българските ездачи? Срещал съм част от тях в на състезания в Словакия, Австрия и Унгария. Останал съм с добро чувство след срещата ми с тях. Те са добри хора и ездачи, което говори добре за конния спорт в България.

Бърз и кратък съвет към спортистите и читателите ни? Винаги подхождайте с добро отношение и бъдете позитивни. Стюардите не са врагове. Те са важна част от организацията. Тяхната роля е много отговорна, без значение колко престижно е състезанието. Те са там, за да помагат. Да помагат на ездачи, треньори и организатори, така че шоуто да се проведе по най-добрия начин. Стюардите допринасят за честната игра и позволяват на най-добрия да спечели. Важно е да можем да се забавляваме, докато си вършим работата. С усмивка всичко се случва по-лесно.

Разделяме се в всички участници с прегръдки, усмивки и уговорката да се видим на международни състезания по прескачане. Без съмнение, срещи от този тип са много ценни за обмяната на опит, знания и информация. Остава да пожелаем успех на новите стюарди и до нови международни срещи!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име