Конете и поп арт творчеството на Дарина Христова

1
3481

Дарина Христова е млад архитект с много интереси и смели идеи. С нея разговаряме за свободата на душата, за куража да тръгнеш след мечтите си и разбира се – за коне.

Дарина, ти си архитект с диплома и стаж, но се занимаваш и с куп други интересни неща. Защо го правиш? Архитектурата беше детската ми мечта, сбъднах я. Но след години безкрайно чертане в офиса, реших да изляза от рамките и да впусна творческата си енергия и в други проекти.

С какво точно се занимаваш в момента? Само с любими неща. Все още правя архитектурни планове и дизайнерски проекти. Участвам в сдружението „Мещра – традиционни знания и занаяти”, която група създадохме с приятели и съмишленици преди няколко години. Целта ни е да работим за съхраняване на старото българско занаятчийско изкуство във всичките му проявления – от тъкачеството до архитектурата и строителството. Третият ми проект е изцяло личен. Това са моите поп арт портрети, които са съвсем нов продукт за българския пазар.

Какво представляват поп арт портретите? Това е моят начин да ви накарам да усетите магията на сътворяването. Първо създавам поп арт изображение по ваша снимка. Това може да е лице на любим човек или хора, лого на фирма, надпис, графика или каквото друго пожелаете, няма ограничения. Можете да поръчате дори портрет на котката, кучето или коня си, стига да искате. После вграждам изображението в бяло платно, което вие да изрисувате сами, с цветове и форми, каквито са ви на сърце. След като боите изсъхнат, отлепяте едно специално фолио и върху вашата рисунка ще се появят желаните лица. Лесно е, можете да се справите прекрасно, дори никога да не сте хващали художническа четка. А дори и за най-притеснителните изпращам видеа с идеи за рисуването.

Крайният резултат е в стил поп арт – изчистен, модерен и красив. И всеки портрет е неповторим, тъй като е създадено специално за поръчителя и обживен от самия него. В повечето случаи моите клиенти използват тези картини за подарък на свои близки. Казват, че усещането е страхотно, тъй като първо изпитват тръпката да творят, а после могат да подарят своите чувства, пресъздадени в цветове и форми. Такъв подарък е много личен и изпълнен с хубави емоции за всички – и за мен, и за рисуващите, и за онези, които го получават. Точно това ме заплени в поп арт портретите – че създавам не просто изкуство, а и дълбоки преживявания, взаимна близост и любов. Използвам уменията си на художник, за да провокирам другите да открият твореца в себе си.

А каква е връзката ти с конете? Обожавам тези животни. Но, за съжаление, не съм имала възможността да бъда достатъчно близо до тях. Спомням си едно приказно преживяване от последното лято, когато бях в конна база в Плана Кон. Там наистина се докоснах до конете и усетих точно онази сила и волност, които винаги съм очаквала от тях. Беше като посещение в някакъв нов, много красив свят.

Има ли нещо, което искаш да кажеш специално на нашите читатели? Искам да им пожелая да помнят, че душите ни са свободни – точно като на коне, препускащи на воля. И че всеки един от нас вътре в себе си е творец, който може да създава приказни светове. Трябва просто да повярваме в себе си.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име