„Тракиец“ посрещна 213 старта в първото състезание за сезона

0
3212
Архив Ezdapress

На 24 и 25 март се проведе първото състезание за спортния сезон на конна база Тракиец по прескачане на препятствия, който е и първият в дисциплината, обявен в календара на БФКС. Надпреварата се разписа С 213 старта, като през съботния ден (24 март) бе организиран паркур за неучаствали коне и понита на 60 см; изпитание за 4-5 годишни коне деца и аматьори 90-100 см; изпитание за 5 год. и по-възрастни коне на 110 см; 6 год. и по- възрастни коне 120 см; 7 год. и по-възрастни коне 130 см. През втория ден трудността на препятствията бе повишена. Зрителите наблюдаваха изпитание за 4-5 годишни коне деца и аматьори на 95-105 см; 5 год. и по-възрастни коне на 115 см; 6 год. и по- възрастни коне 125 см; 7 год. и по-възрастни коне 135 см.

Първенец в Гран При изпитанието стана Андрей Гочев от клуб „Тракиец“ с кобила Балофина. 2-рото, 3-тото и 4-тото място бяха присъдени на Ангел Няголов от клуб „Крум Лекарски“, съответно с коне Чакотаго, Ча Центан, и Чалу дю Руе. 5-тата позиция остана за Мирослав Илиев с кобила Целесте от клуб по конен спорт Тракиец.

Като паркур майстор на състезанието се подписа Теодор Шейтанов, а общия награден фонд – 8 500 лв. Освен български ездачи, участие взеха и 4-ма спортисти от Сърбия, които се изявиха с 6 коня, а един от тях скача и на Гран При паркура.

Следващото събитие на базата в Житница ще се проведе в три последователни дни на 27-28 и 29 април с квалификация за държавно първенство.

От днес база „Тракиец“ домакинства Академията за млади ездачи, която се провежда под шапката на FEI с треньор Жан-Морис Бонно. Участие вземат състезатели от 4 държави – Турция, Сърбия, България и Румъния. Първият лагер на Академията за млади ездачи ще продължи до 28 март и е открита за всички допълнителни наблюдатели.

Специално присъствие на текущия лагер е отредено за проф. Стефан Монтавон – ветеринар, който ще говори на тема „Биомеханика“ от гледна точка на прескачането на препятствия и хранене на конете. Поканени са още и настоящи и бивши участници в Young Riders Academy от Германия, Русия и Турция. Следващите дати за провеждане на учебните семинари са през месеците май, юни и октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име