Празникът на конете в Лозен със сняг, надпревари и победи

0
4457

Подобаващо за Конски Великден, денят на 24 март започна с необичайно оживление на площада над селския храм „Свети Атанасий Велики“, където всенародното веселие бе примесено с конски тропот. Събота бе нароченият ден за отбелязване на празника в чест на конете, който започна с местните типични напеви. „О, Тодоре, млади Тодоре…“, изпълни групата за автентичен фолклор към читалище Светлина, село Горни Лозен. Напети и сресани атове с гиздава амуниция посрещнаха мало и голямо, дошли да споделят празника на конете по лозенски. След като конете ритуално бяха захранени с царевица и пита, омесена от млада невеста, конният керван от ездачи и писани каручки потегли към местността „Кръстето“. А там насъбралото се множество, въпреки снежния ден, вече очакваше традиционните надбягвания с коне.

Надпреварите официално бяха открити лично от кмета на Лозен – Васил Станчев, за който е известно, че има афинитет към конете и е опитен ездач. Веднага след кметското приветствие, беловласият отец Цанко Тотев отслужи водосвет за здраве на конете и техните стопани. Така с благословия и празнично настроение, точно в 11:00 бе даден и първия старт на гонките, които според броя на конете бяха разделени в четири гари. На финалите участваха победителите в съответните серии, които се състезаваха рамо до рамо в петата финална гара за определяне на първите три места. С много емоции по снежното трасе, за радост на публиката, в крайна сметка на почетната стълбица в състезанието за „местни“ бегови коне, победи Иван Стойнов от Горна Малина с кон Гари. Почетното второ място зае Станислав Ценев от Казичене с кобила Бойка, а трети се класира Иван Велков от Лозен с кобила Соня.

На по-високи скорости и с много повече адреналин се разви гонката за чистокръвни коне, където на старт застанаха известни жокеи от хиподрумните надбягвания. След общо три гари, отново на принципа на елиминацията, победител стана Георги Иванов от Бухово. Втори след него финишира Цветан Петров от Априлово, а трети Антон Янков от Чепинци. И тримата ездачи са добре познати на феновете на конните надбягвания, а това бяха поредните им спечелени купи от началото на тази година, след като и тримата от Тодоровден насам не пропускат състезание по надбягване.

Галерия

Победителите получиха купи, грамоти, медали и бутилка пенливо вино от кметство Лозен, а всички други участници – грамоти и медали. Пъстрият празник завърши с обещанието догодина отново Лозен да събере най-бързите ездачи в околията и да отбележи денят на конете, независимо какво е времето и какви са нравите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име