След хиподрума: осиновяване или пенсиониране?

0
3208

Осиновяването и пенсионирането са двете възможности при оттеглянето на Чистокръвните състезателни коне от спортна дейност.

В следващите редове ще се опитаме да ви ориентираме за това как да определите кой от двата варианта подхожда на вашия кон.

Чистокръвните английски коне обикновено се пенсионират от състезателна кариера на възраст между три и четири години – твърде млади, като се има предвид, че конят може да живее до поне 30 години. Но само защото се оттеглят от първата си кариера, не означава, че трябва да ги зарежете на пасището и да забравите за тях – голяма част от тези коне имат още много живот пред себе си.

Много от конете, които се пенсионират от пистата, са с най-различни травми – някои са с увреждания, които могат да се лекуват, други са с трайни наранявания, които ги правят неподходящи за бъдеща ездова кариера. Важно е да се отбележи, че ако един кон е бил третиран правилно веднага след травмата, той има много по-голям шанс да продължи живота си с втора успешна кариера.
Най-често срещаните контузии при пенсионираните състезателни коне са свързани със ставни и сухожилни проблеми с краката, от мускулни и сухожилни разкъсвания до микро фрактури на костите. Някои от тези наранявания може да звучат страшно, но не забравяйте, че всяка травма може да варира от малка до голяма. Чрез правилната диагноза и лечение от ветеринар конят има голям шанс да оздравее напълно.

Обмислете добре вариантите. Въпреки, че няма конкретна формула за определяне на това дали пенсионираният състезателен кон ще има втора кариера, важно е винаги да имате под ръка ветеринарен лекар, който ще следи за стабилността на коня. Наблюдаващият ветеринар ще трябва да дава за състоянието му колкото е възможно повече информация и тя да включва:

  • тип на травмата
  • възраст на травмата
  • рехабилитация и лечение, ако има такива

След това ветеринарът ще направи цялостен физически преглед на коня и ще разясни неговата анамнеза. Тогава той ще бъде в състояние да се определи най-подходящия сценарий за бъдещето на вашия кон.

Осиновяване. За повечето пенсионирани състезателни коне втората кариера е напълно реална възможност. Това не означава, че всички осиновени коне ще могат да излязат и да се състезават в дисциплината всестранната езда например, просто защото някои от травмите, които те имат ще ги ограничават в скакателните им способности. Положително качество е, че Чистокръвните английски коне вече са били изложени и остават невъзмутими при много от потенциалните стресови стимули, като трактори, порти, хора, и т.н., които безспорно биха изплашили типичен 3 или 4-годишен кон.

Пенсиониране. Пенсионирането обикновено се препоръчва за коне, които са с тежки контузии и поради това не могат да бъдат преустроени за друга дисциплина. Ездата за тези коне може да им причини болка или повторна травма. За такива коне е необходим дом, в който коня няма да се язди. Но само защото не могат да бъдат яздени не означава, че те са безполезни! Много от тези коне могат да се използват за други прекрасни цели, например като компаньони на други еднокопитни животни. В крайна сметка, важното за повечето пенсионирани състезателни коне е, че те имат работа, независимо дали ще бъдат яздени или ще помагат на други коне да се аклиматизират към живота в конефермата.

Без значение каква е втората кариера, всеки пенсиониран чистокръвен кон заслужава да има дом, където той да е обичан!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име