Range Rover Sport плува, гази, тегли и превзема

0
5194

Обновеният офроудър безпощадно преминава през реки и дерета, така че с лекота да стигне до върха, на който от години достолепно развява знамето на британския производител на премиум автомобили. На проведеният двудневен тест за медии, атлета  се разгърна в цялата си мощ, за да демонстрира своите изключителни възможности  по терени извън пътя из дебрите на на Рила планина.

От момента на своята поява на пазара  Range Rover Sport през 2004 г. е станал притежание на 732 000 клиента, пожелали неповторимите му лукс, динамика и мощ. Тежката стъпка на новия Range Rover Sport вече е с нова следа в изразена в подобрения външния вид и салона и избор от осем двигателя и по-конкретно -модифицирана предна решетка, нова предна броня с по-агресивен профил, интелигентни предни лазерни LED светлини, модернизирани фарове за мъгла и задни светлини и гама от алуминиеви джанти с размери от 19 до 22 инча.

Посредством съществените промени, екстериорът е развит да е в хармония с дизайна и да го модернизира, придавайки по-динамичен вид на Range Rover Sport без да променя характера му. В салона на обновения всъдеход има нова мултимедийна система Touch Pro Duo с два 10-инчови сензорни екрана, с интуитивен интерфейс и несравнима функционалност. Новост е и 12-инчовият цифров екран на арматурното табло с показване на цялата необходима за водача информация. Автомобилната свързаност е подобрена благодарение на до 14 входа за зареждане, включително електрически контакт за зареждане на лаптоп и други устройства.

Забавна и функционална новост в купето на новият Range Sport Rover е щората на подвижния панорамен покрив, която се отваря и прибира безконтактно само с помахване на ръка пред огледало. За ценителите на планинския въздух в купето има и система за йонизация на въздуха Nanoe, която неутрализира навлизащите отвън вредни вещества. За улеснение на фермери, рибари, коняри и всички ползващи ремарке, новият Range Rover Sport има усъвършенстван асистент за теглене: грижи се за трудното въртене на волана в обратна посока, необходимо за точното позициониране на ремаркето при движение на заден ход. Водачът може просто да насочва ремаркето в желаната посока, като използва въртящия се контролер на системата Terrain Response 2.

Стандартно моделът е оборудват със круиз контрол, системи за аварийно спиране и предупреждение за напускане на лентата за дистанция, за следене на умората на водача, наблюдението на „слепите” зони, разпознаване на пътните знаци, екстремно спиране при високи скорости, автоматично успоредно и перпендикулярно паркиране и мн. др.

Конските сили под капака

Предлагат се осем двигателя за задвижване на новия Range Rover Sport – 4 бензинови и 4 дизелови. Бензиновите мотори са 2.0 Si4 Ingenium с мощност 300 к.с. и 400 Нм, следват 3.0 V6 (340 к.с., 450 Нм), 3.0 V6 (380 к.с., 450 Нм) и 5.0 V8 (525 к.с., 625 Нм). Дизеловите агрегати са 2.0 SD4 (240 к.с., 500 Нм), 3.0 TDV6 (258 к.с., 600 Нм), 3.0 SDV6 (306 к.с., 700 Нм) и 4.4 SDV8 (339 к.с., 740 Нм). Всички двигатели са комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия на ZF.

Най-предпочитана комбинация се очаква да бъде 3,0-литровия дизел SDV6 с двоен турбокомпресор и с мощност от 306 к.с, който ускорява от 0 до 100 км/ч е за 7,3 секунди, а на фона на мощните възможности на спортния SUV разхода на гориво е едва 7,0 л/100 км. Обновеният Range Rover Sport е оборудван и с интелигентна система за стабилизация, която изборно оказва спирачно усилие върху колелата в завоите, създавайки допълнителен въртящ момент.

Само треньор създал истински 8-кратен рали шампион може да те посвети в истинските възможности на един 4х4 спортист. Известният състезател, треньор и преподавател по автомобилизъм Владимир Илиев бе подготвил скоростното преминаване през препятствия, в нарочния за журналисти тест на новия Range Rover Sport. За да се оценят предимствата на големия пътен просвет и системата 4х4 са нужни тегави пътни условия. Имаше ги в изобилие. Без проблем, с абсолютна убеденост, че е на своя земя, спортният Range  покори стръмни наклони, дълбоки реки и каменисти просеки. Range Rover Sport „плува“ през вода с дълбочина до 85 см, а специален сензор за газене Wade Sensing дава информация за това, каква е дълбочината при преминаване през вода.

Шасито може да се „повдига“ в зависимост от терена и скоростта, а различните режими могат да се задават както ръчно, така и автоматично, за да улеснят пътуванто. В режим Auto умната електроника разпознава терена и се справя сама. При необходимост колата сама включва понижаваща предавка, блокира централния диференциал и активира системата при спускане по наклон. И за да сме информирани през цялото време какво се случва с автомобила, на екрана на мултимедийната система показва разпределението на тягата по осите и режима на работа на системата 4х4.

Данни за тестваният модел:

  • Range Rover Sport 3.0 SDV6 4WD Auto
  • 3 – литров, 6-цилиндров битурбодизелов двигател
  • 8 – степенна автоматична скоростна кутия
  • 306 к.с. макс. мощност при 4000 об/мин
  • 700 Нм въртящ момент при 1500-1750 об/мин
  • 7,3 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 209 км/ч максимална скорост
  • 7,3 л/100 км среден разход
  • 185 г/км емисии на СО2
  • 153 610 лв. базова цена на модела
  • 191 260 лв. цена на тествания модел

Снимки: Тони Тончев и Митко Даков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име