Стъпка по стъпка, за да блестим от красота 

0
2979

Лъскав кон

Лъскавата козина започва с правилното хранене, професионални гледачи на коне и няколко малки трика, които да придадат на коня допълнителен блясък в дните на състезания, турнири или изложения. Хитринките, които сме подготвили излизат от всеобщата козметична рутина и със сигурност ще предизвикат вниманието на публиката и съдиите.

Козина

Преди да имате чист кон, трябва да имате чисти инструменти. Накиснете вашите четки (включително четката и гребена за гривата и опашката) в топла вода с миещ препарат, предназначен да спомогне за по-лесното разресване. Изплакнете ги добре и ги оставете да изсъхнат на слънце.

Когато къпете коня си, не забравяйте да го изплакнете добре, докато не остане никаква пяна от шампоана. Остатъкът от сапун може да доведе до матова и мъглива козина.

След като го изкъпете, впръскайте спрей със силиконова основа навсякъде с изключение на зоната за седлото и върху гривата, ако имате намерение да правите по-специална фризура като сплитане. Обърнете специално внимание на краката, особено ако са бели, и на опашката му. Покриването им щедро със спрей е препоръчително, тъй като по този начин ще избегнете залепване на мръсотията.

Копита

Докато къпете коня си, изтъркайте копитата със стоманена четка, за да се отърве от мръсотията и торните натрупвания около подковата. Преди излизане на манежа, попълнете старите дупки от пирони с паста, която съвпада с цвета на копитото. След това почистете неравностите със фина шкурка. Нанесете само един слой лак на копито, ако манежната настилка не е много дълбока; истината е, че мръсотията ще се налепи независимо колко лак ще сложите, но ако нанесете само един слой, няма да имате много мръсотия по копитата на коня.

Крака

Ако конят ви живее навън през повечето време (където козината му може да изгори отслънцето), ви предлагаме да подстрижете белите му крака (и главата) най-малко три дни преди изява. Задължително измийте краката му и ги оставете да изсъхнат, преди да ги подстрижете. Важно е острието да върви срещу косъма за по-голяма подреденост, а това ще направи краката на коня да изглеждат ослепително бели.

В деня на самата изява можете да нанесете бебешка пудра или френска креда (използвана от шивачите за маркиране на дрехи), или специализирания спрей. Това ще направи краката му наистина да се открояват.

Лице

Точно преди да се отправите към мястото за загряване с вашия кон, нанесете тънък слой от бебешко олио или крем за лице до очите на коня и муцуната му – това ще подчертае чертите на лицето му.

Грива и опашка

Как ще оформите опашката коня си е наистина въпрос на лично предпочитание. Но все пак, ако изберете да се оформи, започнете отдолу и работете нагоре, като леко дърпате възела, така че да не откъснете от косата му.

Ако вашата порода или дисциплина насърчава сплитане или ивици на гривата и/или опашката, използвайте обикновен гел за коса, който ще предпазва коня от нахалните  мухи.

Ако решите да използвате екстеншън за опашката, уверете се, че това е правилният цвят както и, че тя е добре почистена преди да пуснете коня на изложение или друго представяне (използвайте спрей на силиконова основа преди да поставите екстеншъна). Бъдете сигурни, че знаете как правилно да поставите екстеншъна на опашката към опашната кост, така че да не стои изкуствено или да не виси като люлка.

Ако плитка или лента на коня са направени в нощта преди вашите изяви, помислете да напръскате гривата му с листерин. Това ще помогне да се предотврати триенето през нощта и ще предпази готовата прическа да изглежда току що направена.

Тези козметични съвети ще ви помогнат да направите вашия кон най-добре изглеждащ, след което ще можете да съсредоточите изключително върху ездата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име