Калугерово събра над 100 коня за Тодоровден

0
9097
Скот

За пета поредна година, организаторът на най-вълнуващия Конски Великден – Руси Матракчийски събра на едно място над 100 коня, които се надпреварваха в кушии, надтегляне и конкурс за красота.

В състезанията се откроиха нови коне сред които от породата Першерон при тежковозите, Андалус при красавците и един чистокръвен бегач в гарите. Многохилядната публика остана на терен и на крака от 10: 00 ч до 22: 00 ч. Празникът започна с тържествен водосвет отслужен от отец Ангел от Калугерово, премина през различни изпитания за конете, игри с награди за публиката и приключи на осветление по тъмно с потни коне, които стигнаха до рекордните 3 тона и 900 кг товар. Специални гости на събитието бяха представители от сдружение „Златна подкова – коневъди на домашни коне“ от Скопие, които раздаваха брошури чийто надпис гласеше: „Одгледувачи на домашни копитари“. Събитието за пореден път се превърна в зрелищен празник, за който помогнаха: Община Лесичево, фирма „Пауър Агро“, Язовир Церово и лично с труд и съдействие се разписаха верните приятели на домакина – Върбан Колчаков, Валентин Брандийски,Ангел Керемидов, Георги Симонов, Ангел Дудов, Димитър Балев и Ловно рибарско дружество „Сокол“.

В традиционните кушии, които се предаваха директно по Нова ТВ, победи Георги Иванов от Бухово с 5-годишната Чистокръвна английска кобила Бест Слоуънг . Втори пресече финала Ангел Дудов от Калугерово с беговия кон Бигбен, а трети финишира Христо Христов с жребец Фарис.

В конкурса за красота пред публиката дефилираха със своя чар и ослепителен външен вид осем четириноги красавеца. Тричленно жури оценяваше конете по екстериор, походка и височина при холката. Абсолютно единодушно компетентната комисия определи кон Исленио за категоричен победител в тазгодишното издание на конкурса, като мнението съвпадна и с предпочитанията на зрителите. Исленио е 7-годишен жребец порода Андалус, собственост на Ангел Чопев от Велинград, в чийто конюшни има още няколко екземпляра от испанската порода, сред които жребче и кобила. Стопанинът на велинградската конна база „Сивек” е решил съвсем сериозно да развъжда породата у нас и предизвикания интерес от страна на публиката и колеги коневъди му дават сериозен повод за успех. Въплъщение на съвършеното конско тяло, Исленио се представи с млад ездач и тандема зарадва публиката с превъзходни изпълнения, в които изпъкнаха характерните за породата качества. Андалусецът е чувствителен и особено интелигентен, отзивчив, бързо и лесно възприема обучението с перфектна лека стъпка. В света има около 20 000 екземпляра от продата.

Второ и трето място в конкурса за „Най – красив кон“ грабнаха представители на друга и вече доста популярна порода у нас наричана черната перла на Фризия. Това бяха кон Армани – собственост на Асен Ираниев от Пазарджик и 9-месечното конче с име Бижу на Димитър Бонев от Калугерово.

Тежковозните битки се разиграха в седем категории. При най-леките, след десетки дотоварвания и люта конкуренция в група от 16 коня, се наложи кон Реал на Станислав Михов, следван от тежковоза Кирил на Ясен Спасов и кон Палан на Георги Стойнов.

Втора категория премина сравнително бързо по трасето и определи челната тройка при конете с тегло над 600 кг. Първото място грабна известният на публиката шампион сред тожковозите – Армандо на Николай Васков от Трудовец, който през последните години няма участие без купа. Втори стана новото попълнение в редиците на „силните коне“ – кон Дорч на Стефан Стефонав от Самоков и трети – кон Араб на Венци Иванов.

В третата категория смут внесе кобила Ина на Божидар Миланов, която се добра до финалните серии, но все пак отстъпи пред „мъжете“ и остана четвърта. Трети стана кон Рамбо на Бойко Митов, втори – кон Вихър на Цанко Василев, а лавровия венец грабна тежковоза с важното име Вип на Генадий Величков от Брусарци.

С всяка изминала категория конете като бройка намаляваха, а тежестта върху товарната шейна растеше. Така в четвърта категория, след много мерак и нажежена борба, до награждаване стигнаха кон Хари на Росен Иванов с трета позиция, преди него се класира кон Боби на Тодор Тодоров и първенец стана тежковоза Макс на Георги Драганов.

В пета категория надтегленято се разигра само от познати на публиката исполини, но на финала гордо се изпъчиха само трима от тях. Кон Рио от конюшните на местния фермер Илиян Колчаков стана трети, а второто и първо място грабна известният бизнесмен Калин Пешев чрез своите два тежковоза в групата – Лорд и Нико. Миналата година Пешев нямаше състезание от което да не си тръгва с 2-3 купи, явно и тази година напористият собственик ще затвърди тази практика.

В шеста категория блесна с цялата си сила и мощ тежковоза Карлос на Генадий Величков. Той грабна третото място, като по този начин осигури втора престижна купа на собственика си, след като чрез кон Вип вече имаше едно първо място. Втори в тази проточила се до тъмни доби категория, заради дотоварвания, се класира кон Бютифъл на Радослав Христов, а горд собственик на победителя Буби се оказа Коце Алексиев. Като стар и опитен коняр Алексиев на мига записа коня си Буби и в следващата шеста категория, където третото място му бе вързано в кърпа и като за капак Алексиев спазари шампиона и го продаде още по време на състезанието за 20 000 евро. Втори в това свръхтежко изпитание, в което шейната с траверси и чували с овес потъваше в земята, се класира кон Драго на Зарко Пеев, а победител и най-силен кон сред най-силните и тази година в началото на сезона се оказа известният в цялата страна тежковоз Скот на Александър Пейчев. Именно това е конят, който по заслуги краси и една от кориците на специализираното списание ЕЗДА.

Снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име