Дачия Дъстер в ръцете на Димитър

0
5174

Това събитие може накратко да се опише като среща на лидерите.

Осемкратният шампион в българския рали шампионат – Димитър Илиев подчини абсолютният лидер по продажби у нас – Дачия Дъстер по заледените серпентини на Осоговската планина. Дачия Дъстер успя да се разпише с рекордни продажби през изминалата 2017, а 8-кратния подвиг на Димитър, все още никой не е дръзнал да поправи.

Срещата на върха се състоя по време на българското представяне на новата Дачия Дъстер на 1800 метра надмoрска височина, под билото на връх Руен.

На специално отцепено с полиция трасе, Илиев направи съвършената демонстрация за поведението на автомобилa 4х4, като подложи на изпитание всяка нова система по заснеженият и заледен път със скорост, която може да си позволи само един рали шампион.

Имено този модел на Дачия бележи почти 1000 продажби през 2017-а година в сравнение с 237 при старта си през 2010 г. Сега вече са на лице всички предпоставки за подобряване на  този рекорд и достигне на още по-високи продажби на модела през настоящата година.

Часове преди Осоговската планина да бъде разцепена от моторен рев и почерка на Димитър Илиев, ятото от автомобилни журналисти успяха също да тества и да се убеди в достойнствата на легендарния модел. Това разбира се случи в подножието на планината, при определено по човешки условия на шофиране, сравнени с тези по затвореното снежно трасе. На изпитание се подложиха асистиращите системи в автомобила за потегляне и спускане по наклон, които правят шофирането песен по хълмист терен. За офроуд изживяванията се грижи и 4X4 мониторът, които посредством компас известява водача в реално време за ъгъла, под който се движи автомобилът.

Обновеният екстериорен дизайн и подчертаният мощен външен вид се вписат идеално в планината. В същото време, модерният и напълно преработен интериор осигурява комфортно и ергономично изживяване в купето. Автомобилът предлага значително по-високо качество. С нови асистенти за безопасност и ново оборудване, новият Дъстер е истински SUV – едновременно за суровия балкан и изтънчени градски павета.

Новият Дъстер идва с гама от ново оборудване, подпомагащо маневрирането на и извън пътя и пренася офроуд способностите, които помогнаха на оригинала да постигне такъв огромен успех. Размерите му са: Дължина 4,34 м; Широчина 1,80 м; Просвет (210 мм); Ъгъл на заход и ъгъл на отход от съответно 30° и 33° за версията 4WD, 34° за версията 2WD; Ъгъл на рампата: 21°.

Челното стъкло вече е изнесено 100 мм по-напред и е по-вертикално разположено, което прави кабината да изглежда по-просторна. Новите алуминиеви релси на покрива (отличителен знак при SUV автомобилите), удължават линията на челното стъкло за по-динамичен профил. Новите 17-инчови алуминиеви джанти придават на автомобила още по-атрактивно излъчване. Отзад по-широките калници променят стойката на автомобила. Моделът сега се отличава с новия светлинен подпис на Дачия – четири червени квадрата, а задните светлини са разположени в самите краища на автомобила. По-широките предна и задна защитни маски привличат вниманието към авантюристичните наклонности на модела.

Новият Duster сега се предлага с карта „Свободни ръце“

Тази система отключва автоматично всички врати, когато водачът се приближи към автомобила и осигурява дистанционно заключване, когато той се отдалечи от него. Когато вратите бъдат отключени, мигачите премигват. Мигачите премигват също, когато вратите бъдат заключени, придружени със звуково потвърждение. Не се налага водачът да изважда ключа, за да стартира двигателя, което става посредством бутона старт/стоп.

MediaNav Evolution включва Driving Eco2, която предлагана с функция предоставяща съвети за екоцелесъобразно шофиране, която има за цел да окуражи водачите да шофират по-икономично.

За допълнително спокойствие се грижи новото електрическо сервоусилване на волана. Предавателното число на кормилната уредба сега е с 6% по-ниско, предлагайки по-бърза реакция на волана и подобрена маневреност в града и при по-висока скорост извън града. Кормилната колона включва система, която променя силата на сервоусилването в зависимост от скоростта на движение, което оптимизира стабилността при движение на магистрала. Така се подобрява значително и реакцията на волана, особено в офроуд условия.

Автомобилът е оборудван със система Multiview Camera, предлагаща 4 различни изгледа около автомобила, благодарение на четири камери (една отпред, една от всяка страна и една отзад). Системата позволява на водача да наблюдава зоната около автомобила, тя е особено полезна по време на паркиране. Активира се автоматично, при превключване на задна предавка и се изключва при движение напред.

Камерата може да се включи и ръчно чрез натискане на бутон. Тогава навигационен дисплей показва картина само от една камера. Отново с бутон или скорост над 20 км/ч камерата се изключва.

Богата гама аксесоари, на изключителни цени

Новият Дъстер идва с редица нови аксесоари, на изключително ниски цени. Автомобилът сега се предлага с теглич, който може бързо да се демонтира без инструменти. Той е напълно скрит, след премахването на топката. Предните и задни носачи, които съответстват на предните и задни сгъваеми пластини, придават здравия външен вид на модела. Друга характеристика, която подчертава предизвикателния и мощен вид на новия Duster е новия по-елегантно интегриран страничен праг, който е идеален за достигане на елементи, поставени на релсите на тавана. Вътре в колата, праговете са с противоплъзгаща и с водоустойчива защита.

Ако искате да сте лидер, говорете мъжки и прегледайте цените на новата Дачия, които започват от 21990 лв. с ДДС. Това е то – гордост без предразсъдъци.

Повече на www.dacia.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име