Калугерово в готовност за най-грандиозния празник на конете

0
7198

За поредна година Конският Великден ще блесне в цялата си прелест с конни надпревари в подножието на Калугеровския манастир.

Точно в 10:00 ч. камбанен звън, по традиция, ще оповести началото на празничния водосвет, с който ще се благословят за здраве коне и стопани. Ритуално ще бъдат захранени с царевица, пшеница и орехи младите вихрогони, които за първи път ще участват на кушия.

В 10:30 ч. ще бъде даден старт на конните надпревари, разпределени в две гари: за местни и чистокръвни коне.

В 11:00 ч. ще започне и атрактивния конкурс за „Най-красив кон“. Очаква се сред елитните екземпляри за първи път да се представи жребец от породата Андалус. Известен, като въплъщение на съвършеното конско тяло, Андалусиецът се очертава да е един от претендентите за голямата награда в конкурса. До момента класацията с най-много призове от свои участия води жребец Трой – Фрезиец, който всеки път с появата си в Калугерово кара публиката да изригне в аплодисменти.

След награждаването в конкурса за красота ще стартира дългоочаквания първи турнир от сезон 2018 по надтегляне с коне от тежковозни породи. Категориите са 7 според теглото на конете, с рекордно висок награден фонд и нищожно ниски такси участие.  Специално за публиката са подготвени десетки викторини с награди осигурени от Ezdapress и Equipur – продукти за коне. Останалото, както винаги, носи подписа на организаторския талант на домакина Руси Матракчийски – бира-скари, щандове за конна амуниция, шатри с предложения за конски добавки и фуражи, всенародно веселие и тропот на копита от стотици коне.

Вход свободен за зрители, посетители и ценители. Осигурена е паркинг зона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име