Езда за по-добро здраве

0
4548

Ездата гори калории, освобождава добрите хормони и ви помага да се тонизирате. Ако някога сте си търсили причина да водите по-здравословен начин на живот, тук ще ви предоставим възможност до го реализирате. Затова скачайте на гърба на коня и се наслаждавайте на часове езда докато не влезете във форма.

Ездата изисква повече физически труд, отколкото повечето хора предполагат и само тези, които са завършвали с пот на челото състезания по крос кънтри или ендюранс разбират, че това натоварване може да изтощи ездача до краен предел. Да извлекът ползи от тези прекрасни спортове и да дадат възможност на конете да се представят на най-високо равнище е жизненоважно и самите ездачи да са на топ ниво както физически, така и психически. Добрата новина е, че щом сте седнали в седлото, вие вече сте направили първата крачка към по-здравословен начин на живот. Затова следващия път, когато вашият партньор ви „мрънка“, че прекарвате твърде много време на манежа, вие му кажете, че това е добре за вашето здраве!

Да го кажем с просто думи, без значение дали сте мъж или жена, млад или не чак толкова млад, ездата е спорт за всички, с ползи за всички. Това е спорт, който подобрява общото физическо състояние, подпомага стягането на мускулатурата, общия тонус и не на последно място – гори калории. Също така, много забавни са и свързаните с конете дейности, като почистването на обора и поддръжката на самия кон. Добавете и факта, че ездата стимулира положителна емоция от изграждащата се връзка и доверие между кон и ездач, докато сте навън на свеж въздух. Затова продължете да четете и ще откриете как вашата страст към конете ще ви помогне да станете по-здрави.

Възползвайте се от предимствата на езда

Предимството да водите здравословен начин на живот и да поддържате добра форма обикновено е обвързано с ангажимент и усърдна работа. Затова си представете, че има упражнения, които са едновременно забавни и умствено стимулиращи. Не търсете повече, всичко това предлага ездата! Времето прекарано в седлото идва с купчина от допълнителни положителни фактори.

Гори калории

Успокояваща е мисълта, че само един час езда може да изгори около 360 калории – горе-долу колкото се съдържат в един хамбургер. Плюс 10 минутно почистване на тор ще ви помогне да изгорите още 80 калории, което е еквивалент на чаша вино.

Подобрява реакциите

Ако започнете деня си със хамалски труд в конюшнята или с ранна езда, доказано е, че това ще увеличи притока на кислород в мозъка ви, което ще намали риска от различни мозъчни разтройства, като загуба на паметта, диабет както и различни сърдечно-съдови болести. Прибавете и факта, че при езда мозъкът освобождава различни химични вещества, които подобряват нашите реакции и ни прави по-фокусирани и с по-изострени сетива.

Прави ни щастливи

Позитивните психологически предимства от създаването на взаимовръзка с коня ви може дори да промени живота ви. В направено изследване на Британското конно дружество (BHS) група ездачи са запитани каква е основната им мотивация за езда 82% от анкетираните заявили, че тяхната основна мотивация е взаимодействието с конете. Изглежда, че изграждането на връзка с коне ни кара да се чувстваме добре и в същото време ни предоставя огромни здравни ползи.

Пригответе се да почувствате изгарянето на мазнини!

Както вече споменахме, ездата и работата ви около конюшнята са ефективен начин да изгорите калории. Когато стане дума за езда, повечето хора смятат, че конете вършат цялата работа. Затова вижте информацията по-надолу и ще разберете колко калории се изгарят при езда.

При средно тегло при жените (около 59 кг)

  • 30 минути в галоп = едно шоколадово десертче от рода на Марс
  • 30 минути в тръс = един пакет чипс
  • 30 минути в ход = един банан

При средно тегло при мъжете (около 71 кг)

  • 40 минути в галоп = голям пакет чипс
  • 25 минути в тръс = една поничка
  • 30 минути в ход = една изпечена на грил свинска наденица

Кога болката не трябва да ви спира от любимото ви занимание

Ако имате леки и незначителни болки от травми или наранявания или здравословни проблеми от рода на артрити, и те пречат на пълноценната ви езда, физиотерапевтите имат няколко съвета за вас. Следвайте основни съвети, които ще ви помогнат да направите живота си около ездата по-лесен.

  • Ако имате леко нараняване, трябва внимателно да мислите за всичко, което правите. Да обмисляте точно по какъв начин да повдигате разни неща около обора, особено тежки предмети като кофи с вода. И не забравяйте да държите гърба си изправен и коленете свити, докато вдигате;
  • Не се притеснявайте да поискате помощ, много е важно да преценявате лимита си. Ако успявате да отделите 30 минути за езда и 20 минути за почистване, не се изкушавайте за повече, това е напълно достатъчно;
  • Всички прекарваме много време, което отделяме за да подобрим гъвкавостта на конете си, но не забравяйте да намерите време да се фокусирате върху собственото си разтягане за поне 5 мин. на ден. Правете прости упражнения за разтягане, за да подсигурите тялото и мускулите си, правете хубава загрявка, която ще ви помогне през целия ден;
  • Когото завършите ездата, може да имате нужда от почивка и ако седнете, е важно да променяте позицията на тялото и да не седите на едно и също място дълго време, защото може да се наложи някой да ви помага да се изправите;
  • На последно място трябва да отбележим, че горещият или студеният компрес (по личен избор) могат да ви помогнат да облекчите артрита или болезнените стави след упражнения.

Основни начини да подобрите физическото си състояние

За да прекарвате повече време на седлото и да извлечете максимум полза от ездата, трябва да подобрите и общото си физическо състояние. Повечето фитнес-специалисти съветват:

  1. Упражнения във фитнеса като: тичане на пътека, каране на велоаргометър или гребане са отлични упражнения за подобряване на физиката ви. От своя страна тези упражнения подобряват работата на сърцето, белите дробове и движението на кръвта. Те подобряват не само вашето кардио здраве, но и психологическото, тъй като при тях тялото освобождава хормона ендорфин, който наричат „хормон на щастието“. Миксът от тези упражнения обхваща повечето мускулни групи и ако се добавят и плуването и колоезденето, ще започнете да чувствате значителна промяна в здравето си. Не е тайна, че здравите хора са по-силни, имат повече енергия и заради ендорфина, който се отделя, те са и по-щастливи и позитивни.
  2. Упражненията за повишаване на мускулатурата. Тези упражнения са по-специфични, обхващат и засягат само определени мускулни групи, които се нуждаят от подсилване. Краката са ключът към добрата езда. Аеробната работа значително ще подобри силата в краката, но някои специални упражнения ще помогнат повече, като преси за крака, разтягащи упражнения за краката и др.
  3. Упражнения за подсилване на центъра на тежестта. Успехът на седлото е немислим без силни коремни и гръбни мускули. Ако ги нямате, ще сте просто една торба, неспособни да седите правилно на седлото, без никакъв баланс върху коня. Трябва да се фокусирате конкретно на тези зони и да работите за повишаване на здравината им. Най-подходящи са коремните преси, както и гръбните, също и разтягащи упражнения за гърба.

Защо здравословното хранене е проява на здрав разум

Не на последно място трябва да се отдели внимание и на един от най-важните компоненти за подобряване на общото ви физическо състояние, а именно храната. Може да не сте ездач от световна класа, но добрата и балансирана храна би била в плюс, когато искате да подобрите физическото си състояние. И не си мислете, че храната, трябва да е специална и да се превръща в нещо сложно, просто избирайте добра храна, която да включва много плодове и зеленчуци (според сезона), въглехидрати от рода на макарони и спагети, пълнозърнест хляб и ориз. Няма нищо лошо от време на време да си хапвате по някое и друго парче торта, но това да бъде почерпка, а не норма.

И съветите на специалистите:

  • Основно правило е консумираните калории да съвпадат с тези, които изгаряте, това означава, че всичко е наред и вашето тегло ще остане непроменено;
  • Ако консумирате повече калории, отколкото изразходвате, ще качите килограми;
  • Ако спазвате тези прости правила със сигурност ще придобиете повече капацитет и енергия за повече часове езда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име