Кладрубски кон

0
5833

Използвани малко в селското стопанство и повече в спорта, кладрубските коне са едни от звездите в комбинираните впрягове на ФЕИ

Кладрубският кон е най-старата чешка порода коне и една от най-старите породи коне в света. Днес се счита за изключително рядка, само 492 кобили са били записани през януари 2011 г. Породата възниква през 17-и век. Това е единствената порода, която до голяма степен е запазила качествата на стария андалуски испански кон, съчетани с тези на близкия по произход неаполитански кон в Италия.

Произход. Кладрубският кон произхожда от смесица от неаполитански и андалуски кръвни линии, подобен микс до този на известните коне от Липицанска порода, с които те споделят много общи характеристики. Други кръвни влияния върху Кладрубския кон са от породите Холщайнер, Олденбург, ирландски, датски и тежките чешки породи коне. Първоначално е развъждан в най-различни цветове, включително паломино и апалуза, въпреки че днес породата е строго селекционирана в сив или черен цвят.

Основният център за развъждане е в Националния конезавод  в Чешката република, където Кладрубските коне са били развъждани повече от 400 години. Те са били развъждани за тежък вид превозен кон за двора на Хабсбурги. Първият кладрубски конезавод е основана през 1579 г. от Император Рудолф II. Този вид тежък кон бил използван за четворен или шесторен впряг на императорски церемонии. Националният конезавод е все още непокътнат в Чешката република. Всички записи за разплода са били изгубени при пожар през 1757 г., но оттогава стриктно се поддържат книжнината и племенната книга.

Характеристики. Кладрубските коне са специализирана каретна порода и първоначално са използвани предимно при дворцови церемонии. Конете са масивни, с височина при холката до 170 см, удължено тяло и закръглен гръден кош. Цветът е специално селекциониран, като част от конете са светлосиви, а останалите са черни, без да се допускат никакви бели петна. Черният и сивият кладрубски кон са с няколко разлики при разплод. Сивият има повече чистокръвен изглед, по фин е и обикновено по-висок. Черният има повече неаполитанска кръв и е с по-тежко телосложение и с по-къса задница. Неговата главата е с малко по-различна форма. Гривата и опашката са дълги и обилно окосмени.

Ходът е с високо повдигане на предните крайници, с красиви плавни движения, а крачката е съвсем къса и непроизводителна. Тези качества са резултат на свързаните със задължителното изнасяне на предните крайници при движение, благодарение на целенасочена специална тренировка. Породата притежава дълбок, широк гръден кош и тежки крака с големи стави и копита.

Породата се характеризира със спокойствие, издръжливост и относителна скорост и е много подходяща за кръстосване с фини породи коне за развъждане на подходящи за езда и обездка коне. Поради малкия си генофонд и дълга история на селективно размножаване, кладрубският кон притежава разпознаваеми характеристики като изпъкналия профил на лицето, който трайно се предава на поколенията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име