Украински кон

0
4634

Добър нрав и красиво излъчванe

Една сравнително нова порода коне, развъжданa в Украйна, след Втората световна война за нуждите и развитието на конния спорт. След внимателен подбор, тези коне се оказват изключително подходящи за две основни класически дисциплини – обездка и прескачане на препятствия. Макар и рядко тези коне се използват за конен туризъм. Официално породата е одобрена като основна през 1990 г.

История

Породата Украински кон се създава в Украйна веднага след края на Втората световна война, по заповед на Маршал Будьони (легендарен съветски военачалник, командир на 1-ва конна армия) в националния украински конезавод, където са докарани 275 кобили и жребци от различни породи като трофеи, взети предимно от унгарския конезавод „Мезохегеш“ след войната. През 1953 г. започва работата по същинското развъждане на породата, което до голяма степен е свързано с бурното развитие на конния спорт в страната и участието на националните спортисти в олимпийските игри. За създаването на украинския кон били използвани повече от 11 породи коне. В основата стоял Руски Тракенер, значително по-слабо присъствие на Чистокръвен английски, Арабски, Ахал-Теке и Хановер. Най-голямо влияние върху избора на жребци и кобили за разплод били тези, които носят кръвта на Руския кон.

Продължителната работа и подборът на Украинския кон довели до производството на голяма група еднородни коне, подходящи за класическите видове конен спорт (обездка, прескачане на препятствия и крос), както и за конен туризъм.

През 1975 г. на първия международен аукцион за Украински коне, проведен в Киев, са продадени 78 коня на обща стойност 131 600 долара.

Популярността на породата се повишава след като конете спечелили множество призови места на международно ниво. Работата за подобряване на породата се увеличила през 70-те и 80-те години на миналия век и конефермите в страната, в които се развъждала, наброявали 20, с повече от 1700 коня.

Характеристики

Конете от породата притежават хармонична структура на тялото, пропорционална главата, прав профил, дълъг и силен врат, дълбок и широк гръден кош, прав гръб, дълга, добре замускулена крупа и силни крайници. Представителите на украинската порода коне се характеризират с висок ръст. При създаване на породата една от идеите била да се разработи кон със силно телосложение и хармонична фигура. Тези коне имат енергичен темперамент, както и възможност за бързо усвояване на елементите на дадена дисциплина. Конете имат много добър нрав и са непретенциозни към условията на отглеждането. Височината при холката на украинската порода, записана в държавната породна книга е 164 см. Основните цветове на породата са гарваново черно и алест.

Породата днес

За съжаление през 90-те години икономическата ситуация в Украйна се отрази пагубно на породата и нейното развъждане. В хаоса на този период най-доброто стадо от породата е изнесено в чужбина, а нестабилната ситуация в страната кара хората да забравят за по-нататъшното й развитие. Към днешна дата се работи активно за подобряване на Украинския кон. С цел да се подобрят качествата се използва генофондът на различни европейски спортни породи. Това води отново до повишаване на популярността на породата, конете са търсени от различни страни като Беларус, Полша и особено Русия, където Украинският кон заема достойно място сред най-успешните спортни породи.

  • Глава: пропорционална
  • Гръб: мускулест и прав
  • Височина при холката: 164 см
  • Крака: силни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име