Да се погрижим за новороденото конче

0
9078

Чакали сте 11 месеца вашето конче да се появи. Сега, когато то е тук, трябва да сте сигурни, че правите необходимите неща, за да гарантирате възможно най-добрия старт в живота му.

Първото и много важно нещо е да се уверите, че кончето бозае. Нормално новороденото конче трябва да се изправи и да пие от кобилата в рамките на два часа. Ако кончето среща трудности да засмуче или не проявява интерес, това може да е индикация за сериозни проблеми. Веднага потърсете опитен конен ветеринар за помощ.

Коластрата – първото мляко, е много важнa. В нея се съдържат всички антителата, които трябва да предпазят кончето от инфекциозни заболявания. Кончето се нуждае от 1,5 до 2 литра коластра. Изключително важно е да се уверите, че то получава достатъчно. Ако кончето не суче, можете да съберете коластра от кобилата и да я дадете с помощта на бутилка или ветеринаря може да я постави директно в стомаха на кончето с помощта на тръба. Заместители на коластрата могат да се дават само ако кобилата няма никакво мляко. Червата на кончето могат да абсорбират коластра само през първите 24 часа, след това ветеринарен лекар може да направи плазмено преливане, за да увеличи антителата, но само ако е необходимо.

Уверете се, че кончето изхожда мекониум. Това са тъмни изпражнения, които се натрупват докато кончето е в утробата на кобилата. Малките жребчета може да имат проблеми с изхвърлянето им, защото са им тесни тазовете. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча клизма.

Добре е да повикате ветеринар да прегледа новороденото конче. Ветеринарят може да направи инжекция на кончето против тетанус. Това е особено важно, ако кобилата не е била ваксинирана наскоро. Кръвни проби могат да бъдат взети от кончето, за да се уверите, че адекватните антитела са били усвоени.

Пробиотиците могат да бъдат полезни за предотвратяване на т.нар. „топлинен вид диария”, която често се появява около 10-я ден от раждането на кончето. Диарията се дължи най-вероятно на храносмилателната система, която се адаптира към живота извън кобилата, а не на нещо свързано с хормоните на кобилата.

Внимателно се следи прогресът на кончето. Дори и тези кончета, които се появяват нормално, могат да развият проблеми по-късно. Кончета трябва да станат по-живи и по-активни през първите няколко дни. Един от първите признаци на сериозна инфекция е ако кончето проявява признаци на скука или прекарва повече време в сън.

При добри грижи и внимание от ранна възраст, няма причини вас и вашето новородено конче да не ви очаква едно вълнуващо бъдеще заедно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име