Късно ли е да заплодим кобилката?

0
4450

Съветите на ветеринарите за настоящият период предричат  необходими грижи и хранене за правилно протичане на бременността.

При конете случният период започва през февруари и завършва в края на месец юни. Запложданото в този период се препоръчва от всички ветеринари, за да може кобилата да роди през пролетта на следващата година. Важно значение за получаването на висококачествени кончета има периодът на заплождането, избора на добър жребец в съчетание на добро хранене и отглеждане. Продължителността на бременността при кобилите е 11 месеца, половият цикъл обхваща 20-22 дни, а еструса трае 4-7 дни.От началото на еструса, овулацията настъпва между 72-ия и 140-ия час. Едно от важните условия за постигане на добра плодовитост и заплождане е уцелването на точния период на разпасаността и точния момент на покриването.

Белези, по които да разпознаем разпасаността

  • жребецът може да заскочи кобилата, без тя да се съпротивлява
  • кобилата позволява да бъде покрита и стои неподвижна

Ако кобилата вече е заплодена, промяната в отглеждането от обор към свободната паша трябва да настъпи постепенно. Движението е от голямо значение за протичането на една нормална бременност. Разрешена е спокойната и умерена работа за кобилите. Специалистите  препоръчват силажът и кръмното цвекло да се премахнат от дажбата. Може да се оставят само морковите. А за да се осигурят необходимите витамини трябва да се дават покълнали зърна овес или ечемик до 1 кг. През лятото грубите фуражи се заменят със зелена трева и паша. Ако пашата се случи да е слаба тогава е желателно да се дават допълнително прясно окосена трева и около 60 г. минерални вещества. С напредване на бременността грубите фуражи е желателно да се намалят. Към 7-ия месец тяхното количество е 2-2,5 кг на 100 кг живо тегло. А през последните три месеца на бременността на кобилата грубите фуражи намаляват до 1,5-2 кг на 100 кг живо тегло за сметка на концентрирания фураж.

  • Бременните кобили се поят 3 пъти дневно, а се хранят 3-4 пъти на ден.

Нуждите на бременните кобили се определят от масата, периода на бременността и работата, която животното извършва. През оборния период дажбата включва:

  • от 25 до 40% концентрирани фуражи от хранителната стойност на дажбата

Кобилата трябва също така да има свободен достъп до сол за лизане, за да си задоволява нуждите си. Ако количеството сено в дажбите на кобилите е достатъчно няма нужда да се дават минерални вещества. Но ако имаме лошокачествено сено или е малко като количество е необходимо да се дава креда, костно брашно или минерални смески по 40-50 г дневно.

  • овес – 50%
  • пшеничени трици – 20-30%
  • шрот – 1-20 %

Овеса може да се замени с ечемик или царевица.

Задължително е даването на ливадно сено от грубите фуражи или сеното от бобови култури.

Най-добре ще бъде грубите фуражи да включват люцерново и ливадно сено в равни количества и от 2-4 кг овесена, просена или оризова слама.

От сочните фуражи се дават кръмно цвекло и моркови от 5 до 10 кг от силаж от 2 до 5 кг.

Ваксини през бременността

Задължително е да ваксинирате кобилата си с инактивирана ваксина срещу ринопневмонит. Поставят се три ваксини в различни периоди на бременността: първата е на 5-ия месец; втората на 7-ия месец; третата е на 9-ия месец. След раждането кобилата трябва да се ваксинира еднократно срещу тетанус и през 6 месеца с инактивирана биваксина срещу грип и ринопневмонит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име