„Нямам търпението да стигна до момента да изобразя ноздрите и очите“

0
4112

Родена е в Пазарджик, където е израснала, но корените на рода й – Хаджиниколови, се крият в град Пещера. Достойна наследничка на рода си, от който са произлезли личности като художника Тодор Хаджиниколов, арх. Димитър Хаджиниколов, акад. Веселин Хаджиниколов, Елеонора е една от звездите на фамилията.

Дядо й Димитър дълги години е отглеждал коне. А баща й е истински влюбен в конете и относно картините на талантливата си дъщеря е най-силният и точен критик.

Елеонора Хаджиниколова е завършила Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в града под тепетата. От малка рисува, като всички деца, но рисунките си прави в скицници, с хрумването на всеки лист да изобразява сходна на предния лист композиция. Така във всяка следваща рисунка се наблюдава „движението“ на балерина. Нарисувала най-много балерини, защото самата тя като дете е играла балет и модерни танци.

През 2001 се дипломира с отличие в Националната художествена академия в столицата, специалност „Стенопис“. Тогава прави и първия си самостоятелен стенопис, намиращ се и до ден днешен в нейния роден град. През годините, освен в Пазарджик, има реализирани стенописи и в други градове на страната. Други сфери, в които работи Елеонора, са живопис, графика, иконопис, рисуван текстил, рециклирана хартия.

Днес най-много обича да рисува човешката фигура. „Достатъчно сложна е и е огромно предизвикателство. Има десетки начини да се нарисува един обект, най-хубавото е, че се вслушвам в това, какво ми „говори“ обектът, как точно ми подсказва да го нарисувам: с какъв материал, на каква основа, цветността, стилистика. Конят е следващият по сложност модел за един художник. А за някои е на първо място и по сложност и по предпочитания“, споделя родственичката на Хаджиниколовия род.

       

Жилката към изкуството тече във вените на Елеонора и от страна на майка й, която е собственик на галерия „Плеяда“ в Пазарджик. В това емблематично място за срещи на хора на изкуството има галерия с магазинна част и чудесно кафене в двора.

Картините на Елеонора Хаджиниколова се отличават с неповторим собствен похват на рисуване с изобразяването на подбрани елементи и едновременното усещане за неограничено пространство. Умело сформира целостта на картината с мистичната връзка между символите. Всеки детайл издава една богата душевност и дълбока чувственост.

През 2006 и 2007 г. Елеонора реализира картини върху дърво, които имат неправилен силует или пък на лодка, лебед, костенурка и са емблематични за нейното творчество с подчертано експериментаторския характер, който носят. Несъвместими на теория материали – маслени бои, акрил, пастели, смола, мъниста, ахати, стъкло, полимерна глина, метал – намират общ език върху дървото и помагат на младата художничка да изрази идеите си и въображението си.

Потопете се в нейната приказка!

снимки: Снежана Смиленова-Георгиева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име