Реагират ли конете на различните човешки гласове?

0
448

Едно от последните съвместно проучване на учените от Университета на Гуелф в Онтарио, Канада, и Агрокампус в Рен, Франция, доказва как конете реагират при различни условия и тон на гласа. Различният тембър и емоционалната настройка у хората провокират различно поведение у животното, това заключават след 8-седмични  наблюдения и анализи международните изследователи. Част от техните изводи гласят:

Ушите на коня говорят извънредно много за поведението му. При взаимодействие с тези животни те биха отговорили много по-добре на нисък, а не на висок глас. 95% от конете разпознават посланията на стопаните, когато говорят със строг тон на гласа и кога с мек, гальовен, успокояващ  глас.

Повечето собственици на коне потвърждават категорично, че конете разпознават, когато им се скараш или когато ги похвалиш. А някои дори твърдят, че тези животни разпознават и дори имат предпочитания към висок или към по-нисък глас. Но може ли всички тези твърдения да бъдат подплатени с истински доказателства?

Изследователите направили проучване, чрез което да си отговорят на въпроса дали различните маниери на говорене на хората оказват някакво значение в конското поведение. В техния проект взели участие осем коня. Всяко едно животно било пуснато свободно да се разхожда в манеж за пет минути, докато учените документирали изходните статистически данни за походката, височината на главата, ушите и позицията на тялото по отношение на гласа на човека. Сърдечният ритъм на конете бил следен през цялото време.

След тези показатели бил пускан 10-секунден запис с човешки глас в близост до манежа. Гласовете в записа били различни и класифицирани като приятен глас, нисък, висок тон; строг глас и т.н.

Резултатите показват, че когато не е присъствал човешки глас или друг звук, конете запазват главата си в най-ниска позиция. Всички коне вдигнали главата си, когато човешки глас или звук бил пускан наблизо. Гласовете, категоризирани като приятни могат само да накарат конете да се обърнат към посоката на този звук, в случай към човека.

Най-голяма сърдечната честота настъпвала, когато бил пускан записа със строгия тих глас. Повишаването на сърдечната честота показва, че в действителност конете могат да разпознаят тона на мъмрене.

„Ние доказахме, че конете демонстрират различни физиологични и поведенчески реакции на интонационно различими тонове и гласове – казва Катрина Меркис от Университета на Гуелф. – Така че конете са в състояние да правят разлика между тонове и характеристика на гласа“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име