Жените жокеи са добри колкото мъжете в спорта

0
2838

Жените жокеи са също толкова добри, колкото и мъжете, що се отнася до надбягване с коне, показва задълбочено проучване на специалисти от Острова.

Оказва се, че след като било взето под внимание представянето на самите коне, оценката за жокеите, било то мъже или жени, била една и съща.

И все пак, когато дойде време да се избере жокей, мъжете са тези, които доминират.

Изследването било проведено като част от дипломна работа на тема “Индустрията с чистокръвните бегови коне” към университета в Ливърпул.

Авторката на дипломното задание – Ванеса Кашмор споделя ”Проучването показва, че жените жокеи са също толкова добри, колкото и мъжете. Надявам се това да предостави по-големи възможности на дамите жокеи и да стимулира повече жени да продължат кариерата си на жокеи.”

За създаването на дипломната работа са били анализирани 128 488 състезания и 1 255 286 отделни жокея за период от 14 години.

малко статистика

  • През 2016 г. 24% от 778 жокея професионалисти и аматьори, които притежават лиценз, били жени;
  • От юни 2017 персонала в конюшните на състезателните коне е 51% женски в сравнение с 2010, когато той са 42%;
  • Само три жени за участвали в състезанията на Epsom Derby. През 2015 Мишел Пейн става първата жена жокей, която печели историческото състезание в Австралия – Melbourne Cup.

От ръководния орган на конните състезания в Англия – British Horseracing Authority (BHA), казват че равнопоставеносттa между мъже и жени в спорта е приоритетна тема за организацията. Изпълнителният директор на BHA – Ник Ръст казва: „Проучването предоставя доказателства в полза на нещо, което хората в индустрията са на мнение от много време насам, а то e, че няма причина жените жокеи да не бъдат смятани за добри, колкото мъжете. Горди сме че конните надбягвания на Острова са един от малкото спортове, където мъжете и жените имат равни права. Но ако жените жокеи нямат същите възможности като мъжете, то тогава равнопоставеност няма”.

Участвалите в проучването се надяват, че резултатите му ще убедят повечето треньори и собственици да се доверяват на нежната половинка от човечеството и ще им дадат шанс на седлото, особено на големи състезания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име