Полицейският кон на Биг Бен

0
5744

С изключение като Андалусийския кон в Испания, полицейският кон не е порода, но мнозинството конни полицаи избират коне от определен тип. Лондонската Метрополитън полис използва коне от ловен тип, които обикновено са половин или ¾ порода, тоест 50 или 75% чистокръвен кон, и тази политика се спазва навсякъде в Обединеното кралство. Общото между всички полицейски коне е спокоен нрав, комбиниран със смелост, което позволява на полицаите да работят в най-натоварения трафик и понякога да овладяват враждебни тълпи, склонни към екстремно насилие.

Полицейските коне на Лондон. Частично чистокръвни, коне от ловен тип се считат за идеалния избор за полицейска работа в английската столица, при условие че имат подходящ уравновесен темперамент. Кръвта от чистокръвен кон им дава ловкост и кураж, докато елементите от впрегатни коне дават сила, размер и плътност и може би по-тиха природа. Мнозинството от полицейските коне в Лондон идват от Йоркшир и някои може би имат връзка с Кливландския алест кон. Конете трябва да бъдат здрави, с много силни крайници и копита, за да издръжат на дългите часове на работа на пътя, и трябва да бъдат поне 1,63 м. високи.

Британските полицейски коне се купуват на 3 или 4-годишна възраст и обикновено са необяздени. Конете, които работят в Лондон след това преминават през период на обучение от около 40 седмици в централата на Метрополитън полис в югозападната част на града. Обучението е интензивно и подробно, като прогресът на всеки кон се следи внимателно. Спокойствието в трафика е съществено качество за полицейския кон и се набляга сериозно върху този аспект от тренировъчната програма. Някои коне, особено по-нервните, няма да понесат натоварения трафик, а тези, които вероятно ще се плашат от трафика, се отхвърлят по време на основното обучение. Отделя се особено внимание и на пасването между кон и ездач, и двамата трябва да бъдат напълно съвместими, за да бъде партньорството им успешно. В ситуации, когато полицейските коне и ездачите им трябва да се изправят срещу тълпи, за да опазят обществения ред, те трябва да могат да разчитат напълно един на друг. Прави се специално обучение по овладяване на тълпи при демонстрации и други обществени прояви, което се провежда с всички коне в специално изграден център. Там полицаи, играещи ролята на демонстранти реалистично теглят конете, обстрелват ги с безвредни меки предмети, викат и скандират лозунги, размахват знамена, хвърлят димки и създават леки експлозии. Междувременно конете се окуражават да отблъснат тълпата назад и да разпръснат големите групи само при необходимост, като ги щурмуват.

Конете и ездачите разполагат с предпазна екипировка, когато са ангажирани с контрол на тълпата, но дори и тогава могат да получат наранявания и има много случаи на коне, които са намушкани, изгорени от запалени цигари или тежко ранени от хвърлени предмети като тухли или камъни.

Коне в извънработно време. Всяка година всеки кон се изпраща обратно в центъра за опреснителен курс. Коне, които показват признаци на неуравновесеност не се връщат повече на работа и се продават. Средният работен живот на полицейския кон е 14 години. В извън работно време полицейските коне могат да бъдат видени на някои от основните конни състезания през летния сезон. Те може да участват в музикални или работни шествия по военен образец, взимат участие и в състезания, които включват изпитания само за полицейски коне. Набиването на колчета, уменията за работа с оръжие и тестовете за дразнимост са много популярни. Увеличава се и броя на състезанията по обездка, които следват стандартните цивилни изпитания.

  • Височина при холката: 1,63 м;
  • Юздечката следва военния модел и е допълнена с транзела тип „пелхам” ;
  • Нагръдникът е традиционна част от военното оборудване. Той помага на седлото да стои на мястото си и му пречи да се плъзга назад;
  • Предпазна екипировка при безредици;
  • Пластмасовият визьор предпазва лицето и очите на коня от наранявания при безредици;
  • Веригата се прикрепя към оглавника и може да се използва за връзване на коня;
  • Наколенките и ботушите предпазват краката, ако коня падне или е повален върху бетонна повърхност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име