Уестърн обездка – класически спорт с нова „шапка“

0
2190

„Уестърн обездка“ може и да е нова дисциплина в конния спорт, но разбира се основана на вековни традиции. В буквален превод от френски „обездка“ означава обучение на коне, а някои принципи на класическата обездка датират още от древна Гърция. Днес, в допълнение към модерния вариант на обездката, тези принципи продължават да бъдат широко ценени като основа за обучение на коне, състезаващи се в почти всеки спорт. Сега тези принципи на обездката намират нова среда в западния конен свят, съчетано с влияния от западни майстори ездачи като Рей Хънт и Том Доранс. „Очевидно е, че този спорт не е нов, но „уестърн обездка“ го представя по нов начин”  –обяснява Анмари Брокхаус, дългогодишна състезателка и съоснователка на Група по уестърн обездка в Минесота. Тя отбелязва, че точно както всестранната езда и впряговете са се приспособили и отразяват нуждите на тези индивидуални дисциплини, така и уестърн обездката се приспособява към западния тип коне. „Нашата цел не е финал по обездка на олимпийските игри. Това е западният кон и той се представя най-добре на собствена земя“ – добавя Брокхаус.

Въпреки очевидните разлики в облеклото и амуницията, разликите на съвременната обездка и уестърн обездка не са толкова големи. „Вероятно има повече прилики, отколкото разлики, тъй като много от понятията са едни и същи. Търсим качества като грация, свободни и плавни движения на коня – отбелязва Брокхаус. – Но не трябва да се забравя и истинското предназначение на тези силни коне, които принципно участват в преследване на говеда, преодоляват барели и др.“

Клиф Суонсън, учредителят на WDAA (Американска асоциация по уестърн обездка) добавя: „Ние привнасяме западна стойност, за да наблегнем повече на това, което може да се очаква от западен кон.“

Асоциацията по тази дисциплина (WDAA) е основана през юли 2010 г. и е организация с нестопанска цел. Асоциацията работи неуморно, с впечатляващ състав от експерти, на доброволни начела. Само за няколко кратки години WDAA е нараснала от една проста концепция, родена на дискусии сред преподавателите (с близо две хиляди членове), до разрастваща се мрежа от държавни и международни партньори, включително и Федерацията по конен спорт в САЩ.

Преди всичко WDAA е посветена на обучението на коне за уестърн обездка. Ездачите все повече имат желание да правят най-доброто за своите коне. Тази различна обездка може да се нарече логична прогресия на обучение, което помага за физическото и умственото развитие при конете в растеж и в зрялост. Уестърн обездката може да се практикува с всеки кон и ездач, без значение дали е начинаещ или професионалист.

Повече за WDAA (Американска асоциация по уестърн обездка) ще намерите на сайт: www.westerndressageassociation.org

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име