Обувки за коне – защо не?

0
4817

Повече от 10 години се занимавам с коне и езда. Отглеждаме 20-ина коня в сърцето на Плана планина, недалеч от София. Ездите при нас са основно туристически, обикновено продължават час-два и за това време изминаваме около 10-20 км. Макар да се нарича планина, Плана е по-скоро високо плато с меко нагънат релеф и малки денивелации по маршрутите. Теренът е мек –  горски пътища, пътеки или ливади; камъните са рядкост, а ако има каменисти участъци, лесно могат да бъдат заобиколени. Това е основната причина да държим конете неподковани. Неизползването на подкови има и други положителни страни: естествената еластичност на копитото не се нарушава, копитната стена не страда от клинците, стрелката работи много по-добре и т.н. Разбира се, няма да отричам преимуществата на ковката, но така или иначе, гледаме и яздим конете си боси. „За” и „против” двата метода – конете боси или ковани, отдавна има своите публикувани тези , включително на страниците на  „Езда“, затова не ще се впускам в подробности по тази тема.

Все пак в нашата практика, особено когато обикаляме по-далечни места и по време на походи, ни се налага да яздим било по асфалтиран, каменист или дори по почвен, но много втвърден терен. Естествено, преминавайки по такива повърхности, конете ни изпитват неудобство, вървят с нежелание и опасността от травми нараства. Не желаейки все пак да ковем конете си, преди време реших да пробвам как е с обувки. Стори ми се удобно, защото относително рядко ни се налага да яздим по лоши терени, а обувките могат да се поставят, само когато е необходимо. Наистина, цената на това изделие е доста висока, но като се пресметне дълготрайността на употреба на една обувка и се съпостави с цената на ковката, нещата добиват не толкова лош финансов израз. И така, доставих си от САЩ няколко чифта от прочутите и рекламирани като най-продавани в света Easy Boot Epic с гетичка (неопренов чорап с велкро, обхващащ свирката над бабковата става) и започнах да ги ползвам. Бързо установих с разочарование, че лесно се измъкват от копитото и остават да висят и се клатят на неопреновата гета, а при по-енергичен галоп направо се откъсват и остават в полето, където понякога никак не е лесно да ги намериш. Изпадането на обувката най-често става при по-бърз галоп, особено ако конят има тенденция да застига преден крак със заден. Стъпването в кал също се оказа честа причина за измъкване – обувката явно бива обхваната от калта, същевременно вътре влиза влага и стягащите повърхности стават хлъзгави и, когато конят изтегли крака си от калта, обувката остава там… Наистина, като започнах да затягам обувките максимално здраво, изпадането в кал почти престана да се случва, но при ускорен галоп, застигане и спъване на коня се случваше неприемливо често. Информацията, която обмених с други колеги, ползвали тази марка и модел обувки, напълно съвпадна с моя опит. Реших да подобря максимално техниката на обуване, защото оценявах предимствата – конят върви много по-уверено и стабилно по лош терен, пазят му се копитата и ставите, обувките относително лесно се поставят и свалят, здрави са и не се износват… Установих, че като оставя копитото малко да поизрасне, като подрежа леко, без да правя значителна фаска, и постигна много плътно поставяне на обувката с последващо максимално затягане на щраймера (натискам го да щракне с крак), изпадането на обувката става вече много рядко. И все пак се случва! Това обстоятелство основно, както и някои по-незначителни технологични недостатъци на обувките Easy Boot Epic, почти ме отказаха от ползването на този продукт. Докато не попаднах в интернет на информация за друга фирма производител: Renegade, пак американски. Собствената им реклама гласеше, че са номер 1 в Щатите и ги използват за Endurance.

Това последното силно ме заинтригува и си доставих един чифт да пробвам. След 1-2 поставяния, като научих от опит, а не от инструкцията към продукта, някои важни тънкости, установих, че обувките са отлични! Ползвам интензивно обувки Renegade през всички сезони без зимата на два коня, единият от които е водач и работи много, и съм изключително доволен от резултатите. Тези обувки се различават съществено от Еasy Boot Epic и всички разлики са в полза на Renegade! Без да влизам в подробни технически описания на двата продукта, ще очертая основните предимства на Renegade в сравнение с Еasy Boot Epic:

  1. Renegade имат цяла отделна горна част, да я наречем задпетник, която при правилно поставяне обхваща меката част на копитото над петките, като пази кожата чрез дебела неопренова подложка. При Еasy Boot Epic няма такъв елемент, разчита се само на неопреновата гетичка (чорап). Този задпетник е свързан със стоманената корда, която затяга обувката към копитото и когато предният крак е стъпил назад (когато именно има опасност да бъде засечен от задно копито), всъщност обувката е най-здраво затегната и опасността от падане става най-малка.
  2. При Renegade обхватът на регулиране на обувката спрямо копитото е много по-голям, отколкото при Еasy Boot Epic.
  3. Затягането при Renegade става много по-лесно и в по-голям диапазон, тъй като се действа с велкро (производителят дава по един комплект резервни велкро страпове), а при Еasy Boot Epic затягането е чрез щраймер, изисква много повече усилие, работи в малък диапазон и при спъване на коня не е невъзможно да се отвори.
  4. Водата и калната маса, които могат да попаднат в обувката, при Renegade лесно се оттичат навън, защото обувката е отворена отзад, а т.нар. задпетник е с едра перфорация, докато Еasy Boot Epic са напълно затворени.
  5. Поставянето на Renegade, макар първоначално да изглежда по-трудно, всъщност е по-опростено от това на Еasy Boot Epic, защото не се налага да се дърпат, а после изваждат и прибират едни помощни лентички, не се налага да се намества стоманена корда и да се прилага значителна сила за затваряне на щраймера. Същото важи и за свалянето на обувките.

Забележки: А) Преди всичко много точно трябва да се подбере размерът на обувката, като се измери подрязаното копито и се гледа в таблицата на производителя. Б) Като се поставя Renegade, много трябва да се внимава горната част (задпетникът) добре да се качи и легне с неопрена върху меките издатини над петките! Ако остане по-долу, ръбовете на пластмасата може да наранят кожата на коня. В) Моята практика показва, че горното велкро трябва да е по-здраво затегнато – не колкото долното, разбира се, но не да остава такава хлабина, каквато е показал производителят.

Съзнавам, че подробностите, които споделям тук, може за някои да са безинтересни, но съм сигурен, че онези конни хора, които използват или биха искали да използват обувки за коне, ще намерят немаловажна информация в горните редове. Силно впечатлен от качествата и надеждността на обувките Renegade и възнамерявам да разширя ползването им в бъдеще.

И така, смея горещо да препоръчам на колегите ездачи и собственици на коне, които по свои съображения не желаят да коват конете си, обувките Renegade! Друг е въпросът, че доставени по редовен търговски път в България, те биха били доста скъпи – може би около 120 USD едната… Оставам на разположение за всякакви коментари, споделяне на мнения и опит в тази област.

Владимир Павлов, vlado@planakon.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име