Треньори и състезатели на конна база Хан Аспарух почетоха паметта на Емил Богданов с тренировъчен паркур

0
6857

Изминалата събота, 27 януари, събра зрители, състезатели и треньори на столичната конна база „Хан Аспарух” за тренировка на събитие отредено в памет на Емил Богданов – обичан приятел, син и състезател по конен спорт.

Състезанието предложи 5 изпитания, започвайки от X паркури и стигайки до височина на препятствията 120 см.

Организатори на събитието Венето Тенев, Боян Цанев и Светлин Иванов за пореден път доказаха, че сговорна дружина планина повдига. Освен ентусиасти в подготовката се включиха именни и безименни съмишленици, а от ISUZU D-MAX предложиха и изключителната помощ на скритите под капака на пикапа 164 конски сили. 1,9-литровия, 4-цилиндров турбодизелов двигател с 4х4 задвижване бе в пълна готовност да изтегли накуп всички препятствия демонстрирайки сила до 3,5 половина. До там не се стигна, а червеният работен кон просто красеше закритият манеж, кротко притаил дъх в единия край нa манежа.

Извън спортната атмосфера един от най-вълнуващите моменти от надпреварата ще остане връчването на специалната купа на името на Емил Богданов на неговият баща, който съвсем естествено проследи изправен целият турнир, а накрая развълнуван не можа да сдържи сълзите си. Лелята на Емил Богданов, също бе сред гостите и почете паметта на любимият си племенник, като се качи на кон и се снима с купата на негово име.

А, иначе сред най-добре представилите се състезатели в X паркурите бяха Димитър Николов с кон Авиера от ККС „Вършец”, Ана-Кристина Стайкова с Дащия от клуб „Тенев и Син” и Мердие Осман с Перфектна от клуб „Марек”.

Светлин Иванов с Дим Аржентина от клуб „Марек”, Симона Нанчева с кон Господар от клуб „Св. Георги” и Ана-Кристина Стайкова с Дащия бяха първенците в изпитание с височина 50-60 см.

Последвалият паркур 70-80 см бе доминиран от Виктория Петрова с кон Раг Тайм от клуб „Тенев и Син”, Богдан Андонов с кон Екстрим от клуб „Сливнишки герой” и Ивет Георгиева с кон Уинчестър от клуб „Марек”.

За всички преминали чисто паркура бяха подготвени медал, а специална награда получи Елена Борисова, която имаше най-много скачания в съботния ден.

На паркур с височина 1 метър с отличия си тръгнаха Виктория Петква с Моли от клуб „Тенев и Син”, съотборничката й Оливия Петрова с Грьофин и Ивет Георгиева с Уинчестър.

Мрия Дерменджиева с Линдор от клуб „Левски” бяха отличниците в паркура на 110 см, а след тях застанаха Иван Димитров с кон Лъч от клуб „Сливнишки герой” и Венето Тенев с Антонио Бандерас.

Последното изпитание на 120 см имаше най-малко стартове. Първи по резултат стана Петко Домусчиев с Гливър Балиа от клуб „Марек”, а втори и трети станаха Венето Тенев с Антонио Бандерас и Калоян Дунев с Екстрим.

„Тренировъчен паркур в състезателна обстановка се правят навсякъде по конните бази у нас . Има ги на конната база в Божурище и в Ихтиман, но там коня е сам, няма музика, няма други коне и публика, няма и официални облекла. Тук на нашата база „Хан Аспарух“ тренировъчния паркур е досущ, като истинско състезание. Целта е младите ездачи – децата и младите коне да трупат опит. Много от тях още забравят някои правила, а на истинско състезание това е недопустимо и могат да бъдат изключени, ако не внимават. Такъв вид тренировка е отличен метод и за младите коне, за да свикват с обстановката, шума, публиката и напрежението. Това е най-добрата тренировка. С нея се опитваме да направим нещо добро, което ще помогне на всички. По принцип всички се готвят, но когато се излезе на официален старт, започват грешките. Например да не завиеш на правилното място или да минеш през старт финала и – тогава те изключват. Резултата е , че конете остават с лошо впечатление, децата се потискат и се оказва, че си изгубил цяла зима или цяла година за подготовка и си изхарчил и доста пари.“ – споделя специално за Ezdapress един от организаторите, треньор и собственик на клуб „Тенев и Син“ Венето Тенев.

Снимки от състезанието във висока резолюция може да поръчате с описание и номер на снимка на e-mail: office@ezdapress.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име