Вюртембергер

0
2882

Породата Вюртембергер започва своята еволюция преди 300 години в конезавода Марбах, когато селектирани коне от арабски произход, заради които конезаводът е известен все още, са кръстосани с местни кобили от смесен произход. Основан през далечната 1552 г., конезаводът е един от най-старите държавни племенни ферми в Германия. Вюртембергер продължава да се свързва с конезавода и тази порода не се среща никъде другаде.

Произходът и развъждането на Вюртембергер са тясно свързани с историята на конезавод Марбах. Създаден като царски конезавод през 1460 г. от граф Еберхард V и поет от неговия син, херцог Кристофър вон Виртемберг, който имал за цел да подобри разплода в страната. Именно оттогава се счита, че датира създаването на завода. През вековете конефермата сменила собствениците си няколко пъти. И в зависимост от всеотдайността на собственика, броят на конете и тяхното качество варирал през годините.

Конезаводът Марбах е бил един от най-големите развъдни центрове в цяла Европа. В началото на своята история конезаводът се е ползвал с репутацията на развъдно депо с висок стандарт и качествен конски материал за коне за езда и лек впряг. Родените екземпляри били произведени от кръстосването на различни родословни породи, които варирали от испански коне до тежковози.

Вюртембергер се счита за един от класическите топлокръвни германски породи коне, еволюирал през XVII век, когато местните кобили от различен вид по произход били кръстосани с Арабски коне. За кръстоски били използвани още испански и барбски кобили, както и фризийски жребци. Без да губи арабските си корени, Вюртембергер дължи своята англо-нормандска кръв на Фауст – кон от вида Коб.

Върху съвременния Вюртембергер обаче голямо влияние е оказал жребецът Джулмонд от породата Тракенер, който бил доведен в конезавода през 1960 г. и се счита за баща на породата.

Модерният Вюртембергер е изгубил част от своята същност, но трябва да се отбележи, че е с много правилни пропорции на кон за езда. Той е издръжлив, елегантен, с дълга продължителност на живота, притежава тих характер и е много икономичен за отглеждане. Действията му са енергични, изключително верен е, проявява твърдост и благородство, което разкрива арабското му влияние.

    

Вюртембергер е среден на ръст, обикновено цветът му е кафяв, бежов, среща се също и черен или цвят кестен. Типичен германски кон за спорт: прескачане на препятствия, обездка, впрягове и лов.

  • Врат: къс и изправен
  • Глава: изразителна
  • Очи: големи
  • Предни крака: стройни
  • Задни крака: добре оформени, точно позиционирани колена, плоски стави, които допринасят за енергичността на действията им
  • Задница: добре оформена, широка и мускулеста
  • Височина при холката: от 1.63 до 1.70 м
  • Цвят: кафяв, бежов и черен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име