Дивият запад от гърба на коня

0
2590

Повече от 10 години в САЩ официално се организират спортни състезания с особена атрактивност, както за зрители, така и за участници. Това е нов конен спорт с привкус на барут в стил Дивия запад. Тези турнири излъчват стрелци шампиони, а финансовите премии за победителите надхвърлят 10 000 щатски долара в клас професионалисти.

Каубойската стрелба е най-бързо развиващият се конен спорт в Америка през последните години. Асоциацията, която е ръководният орган на спорта, обновява правилата и проследява дейността на повече от 100 дъщерни клуба и се нарича Асоциация по каубойска стрелба (Cowboy Mounted Shooting Association). Създадена през 1994 г., CMSA вече има над 100 местни клубове в четири страни  с над 13 000 членове. Провеждат се над 600 събития на година, като 8 от тях са финални шампионати. Целта на спорта е да се „прострелят“ 10 балона, които се явяват цел по време на езда чрез различни степен на трудност подредени стойки с балони. Със специално подготвени халосни патрони, изстрелвани по стар западен стил (високоскоростна езда, по време на която каубоя с най-малко пропуски по мишените побеждава), ездачът трябва да уцели колкото се може повече балони.

Има различни нива на конкуренция за всички – от начинаещи нива до опитни специалисти. Задължително условие е „дрес кода“ – всички са облечени в стар западен стил. Допускат се и рокли за жените, стига да са модна линия от края на 1800 г. Традиционният стил включва риза с дълъг ръкав, 5 джобни сини дънки, обхванати от гамаши, ботуши и каубойска шапка. Ако участниците предпочитат да изглеждат автентични, като от 1800 г., могат да облекат ризи без яки, висока талия панталони с копчета, без ципове, и ретро шапка. Регламентът допуска яздене на всякакъв кон или муле.

Някои коне свикват бързо с този вид спорт, други – не, защото това зависи от темперамента на коня и свикването му с изстрелите по време на езда. Някои състезатели използват тапи за уши за себе си за своите коне. Стрелците използват 45 калибър револвери, точно като тези от края на 1800 г. Специфичното при единичните револвери е, че трябва да се наклонят преди да се натисне спусъка. Въпреки използването на двойни револвери в Дивия запад, CMSA забранява използването им по време на състезанията. Има отделни дивизии за мъже и жени, както и юношески. Най-малките са в клас „деца под 11 годишна възраст“, като при тях е важно да се отбележи, че при стрелбата родителят е длъжен да стои до детето. Освен това те не стрелят докато са в движение. Ездачите се оценяват за време и точност. Налага се 5-секундно наказание за всеки пропуснат балон, 5 секунди за изпуснат пистолет, 60 секунди наказание за падане от коня. Бързината е важна, но точността обикновено е водеща при сборната оценка. Продължителността на изпълненията е около 15-35 секунди.

Най-много внимание се обръща на безопасността както при ездата, така и при работата с огнестрелното оръжие. Клубовете обучават своите възпитаница и състезатели благодарение на спонсори и перфектна рекламна политика. От новите стрелци обикновено се изисква да докажат, че са постигнали минималните приемливи нива на езда и умения за стрелба, след което биват допускани до официални турнири. Американците обожават тази зрелищна дисциплина и като участници, и като наблюдатели. Това е още един пирон в изключителното им самочувствие и начин да се превъплътят в ролята на каубои от Дивия запад.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име