Volkswagen Arteon – актьор от класа и аристократ по наследство

0
4598

В името му много точно е кодирано посланието, с което идва на пазара – новият флагман на марката VW – „Арт“ и „Еон“ (от най-висока класа). Функционалният модел бе представен официално на женевското изложение през пролетта на 2017, а в първите дни на януари тази година и на българските журналисти, под формата на участие в забавна кино продукция под заглавие „Бързи и красиви“.

Замислен да бъде спортен и същевременно елегантен и по–добър от популярния Passat, Arteon cмeня Vоlkѕwаgеn Раѕѕаt СС, нo нe e пpoизвoднo нa ceдaнa, a e нaпълнo caмocтoятeлeн мoдeл. При положение, че Рhаеtоn вече не е в портфолиото на немския производител, то Аrtеоn cтaвa нaй-гoлeмия и нaй-cĸъп мoдeл нa мapĸaтa в Eвpoпa. В Германия цената на новия Volkswagen Arteon започва от 40 000 евро, а у нас най-евтиният започва от 57 785 лв. за най-достъпната версия с новия 1.5 TSI турбо бензинов двигател.

Елегантният петместен Arteon съчетава спортна визия и голяма вътрешно пространство, благодарение на дългото междуосие и големия заден капак. Дължината е 4862 мм, широчината – 1871 мм, височината – 1427 мм и междуосие от 2841 мм. Аеродинамиката е подобрена и коефициентът на челно съпротивление е само 0,265.

С дързък дизайн, както го определят специалистите, Arteon много прилича на прототипа Volkswagen Sport Coupe GTE. Леко заоблен профил, скосена предница и висок борд на прозорците, стъклата на вратите са без рамки и това не е седан, а лифтбек.

Салонът отвътре ми напомня на опростеното и в същото време стилно табло на Volkswagen Passat 4, който съм шофирала години наред и обичала заради комфортната возия, пространството в купето и огромния практичен багажник. Сега вече нещата са модернизирани и все така с изчистен дизайн. На фокус са наредените по цялата ширина на предния панел вентилационни отвори украсени с хром. Ергономичната ефективност и възможностите за интерактивно взаимодействие между водач и автомобил подаряват спокойна атмосфера в купето на новия Arteon.

В случая надграждайки над всичко успешно от Passat, плюс спортната нотка и най-съвременни системи за свързаност и безопасност, Arteon категорично е новия върхов модел на марката. Всички контролни бутони са цифрови. Инфо-развлекателните системи са с екрани от 6.5 дo 9.2 инча, като последния е оборудван и със система за интуитивно управление чрез жестове.

Arteon интерпретира по нов начин концепцията „Gran Turismo“ с комбинация от авангарден дизайн, спортна харизма и изобилие от вътрешно пространство. Сред останалите предимства на модела са обширния комфорт за краката на пътуващите на задния ред седалки и огромното багажно отделение с обем от 563 дo 1 557 литра при сгънати седалки.

Стандартното оборудване на Arteon предлага ел. стъкла, климатроник, аудиосистема, Bluetooth, адаптивен круиз контрол с режим за задръствания, 7 въздушни възглавници, системи за стабилизация и автоматично спиране. Най-високото оборудване включва система за безключов достъп, сензори за светлина и дъжд, автопилот за паркиране, ел. предни седалки, системи за следене на лентата на движение и слепите зони. Опционално се предлага панорамен покрив, седалки с вентилация и функция за масаж, камери за 360-градусов обзор, Wi-Fi и мн. др.

Един от най-динамичните варианти за задвижването на Volkswagen Arteon успях да усетя на снимачната площадка на филма „Бензин“, с главни действащи лица българските автомобилни журналисти. Въоръжен със системата за двойно задвижване 4х4, двулитровия четирицилиндров дизелов двигател, с два турбокомпресора с мощност 240 к.с., предложи истински екшън по улиците на филмовото градче. Спортните настройки предлагат отлично ускорение и перфектно пътно поведение при скоростна гонка. За недозавиването помага технологията XDS, имитираща диференциал с повишено триене. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,5 секунди, а максималната скорост е 245 км/ч. Arteon е доста икономичен за огромните си размери и натъпканите функции. В градски условия харчи 7,1 л/100 км, а по магистрала – 5,1 л/100 км. Автоматичната 7-степенна роботизирана скоростна кутия DSG с двоен съединител осигурява бързо превключване на предавките.

Общо шест ефективни TSI и TDI двигатели са на вниманието на клиентите с високотехнологични 4-цилиндрови турбо двигатели с мощност до 1280 к.с.

Първите две степени на мощност на бензиновите (TSI) и дизеловите (TDI) двигатели са еднакви – съответно 110 кВт/150 к.с. и 140 кВт/190 к.с. (към момента не се предлага за България). Най-мощният TSI вариант развива 206 кВт/280 к.с., докато най-мощният TDI предлага 176 кВт/240 к.с. Базовият бензинов двигател в лицето на 1.5 TSI Evo е с нова разработка, която благодарение на технологии като системата за изключване на цилиндрите ACT (Active Cylinder Management) се отличава с изключителна ефективност и икономичност.

Всеки двигател може да бъде комбиниран с автоматична трансмисия с два съединителя DSG. При TSI двигателите, трансмисията DSG се предлага серийно в комбинация с агрегатите с мощност 140 кВт и по-висока. При дизеловите TDI трансмисията DSG се монтира серийно при версията с мощност 2176 кВт. Автомобилите задвижвани от най-мощните TSI и TDI двигатели разполагат серийно и със система за двойно предаване 4MOTION, каквато се предлага по желание и за TDI варианта със 140 кВт. Всички други версии на модела използват предно предаване.

Характеристики на тествания модел:

  • Volkswagen Arteon 2.0 TDI 4Motion DSG7 R-Line
  • 2,0-литров 4-цилиндров битурбо дизелов двигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 240 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин
  • 500 Нм въртящ момент при 1750-2500 об/мин
  • 6,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 245 км/ч максимална скорост
  • 5,9 л/100 км среден разход на дизел
  • 152 г/км емисии на СО2
  • 102 500 лева цена на тествания модел

Повече информация: www.volkswagen.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име