Skoda Karoq победи при кросоувърите

0
6210

Чешкият 4х4 вседеход Karoq победи в категория „Кросоувър“ в тазгодишното издание на конкурса „Кола на годината в България 2018“. Най-новото попълнение в семейството на Skoda – компактният SUV Karoq събра най-много точки благодарение на забележителния си дизайн, 5 режима на шофиране, интелигентно задвижване на всички колела и отлична цена.

Когато стане дума за KAROQ, няма как да не се спомене и KODIAQ

Двамата братя и златната ябълка на SKODA

По-малкият KAROQ

Моделът се появи с гръм и трясък, за да се представи с най-съвременните си технологии и избор от 5 двигателя – 2 бензинови и 3 дизелови. Двата бензинови и два от дизеловите са напълно нови в гамата. Обемите им са 1.0, 1.5, 1.6 и 2.0 литра, а мощностите варират от 115 до 190 к.с. Всички двигатели са с турбо-компресор и директно впръскване, както и със старт-стоп технология. Забележително икономични, с изключение на най-мощния дизелов, всички двигатели могат да бъдат поръчани с 6-степенна механична предавателна кутия или 7-степенна DSG. Двигателят 2.0 TDI, с мощност 140 kW (190 hp), е стандартно оборудван със задвижване 4×4 и 7-степенна DSG.

Подобно на брат му Kodiaq, името му произлиза от езика на местното население на остров Кодиак, Аляска. На езика на племето Алеути „автомобил“ е ‘Kаа’rdq’, а ‘Ruq’ означава „стрела“, което е основният елемент в логото на Škoda и символ на динамиката на бранда. С новия компактен SUV марката от Млада Болеслав не само заменя предходния модел Yeti, но показва накъде се цели „стрелата“ в пазарната ниша на SUV моделите.

Дължината му е 4382 мм, ширината и височината са съответно 1841 мм и 1605 мм, а междуосието е 2638 мм. Багажното отделение е с капацитет 521 литра, а при свалени задни седалки това пространство се увеличава на 1630 литра.

Интериорно Karoq може да се похвали с въведеното за първи път като опция оборудване с изцяло дигитално табло. Безжично зареждане на мобилни устройства, LED салонно осветление с десет цвята, точка за Wi-Fi, електрическо отваряне на багажника, различни системи за следене на слепите зони, придържане на пътната лента, разчитане на пътните знаци, трафик асистент и др. са само малка част от екстрите.

Водачът има на разположение режимите Comfort, Standard, Sport, Eco, както и режима Off-road (за моделите със задвижване 4х4), който е включен опционално. Новост е и електрическият теглич, който се разгъва навън само когато е необходим. Моделът може да тегли ремарке или прикачен товар до 2 тона и има асистент при маневриране с ремарке на заден ход.

Поръчките на зашеметяващия модел започнаха, а първите доставки вече се движат по родните пътища.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име