Дръжте коликите на разстояние през студените месеци

0
2609

Коликите през зимата са особено коварни. Три фактора увеличават вероятността от обстипация на червата по това време на годината:

Конете консумират по-малко вода при по-студено време или защото не ожадняват толкова, колкото през лятото, или защото източниците им на вода замръзват. В добавка, грубият фураж, обичаен за зимните им дажби, съдържа по-малко от 20% влага в сравнение със 75% и повече вода, която се съдържа в пролетната и лятната трева. С недостатъчно количество течност в храносмилателния тракт храната, която трябва да се обработи става твърде суха, за да се придвижи с помощта на перисталтиката и блокира част от червото. Нискокачественото сено допринася допълнително за формирането на запушвания.

Когато температурите паднат, гледачите са склонни да увеличават зърнените дажби на конете и така отговорят на увеличената нужда от енергия, за да им е топло. Диспропорцията между въглехидрати и фибри може да наруши храносмилането.

Храносмилателната система разчита на движенията на тялото да избута храната надолу. На пасището конят прекарва по-голямата част от времето си местейки се от едно място на друго. Обездвижването, наложено от затварянето в обор или малък падок може да забави движението на храната в храносмилателния тракт. Когато един или повече от тези фактори причини запушване, вливане на течности интравенозно може да е всичко, което е необходимо, за да се смекчи задръстването и да се излекува коликата, като прогнозата за оцеляване в дългосрочен план е отлична. Ако обстипацията е упорита и изисква хирургическа намеса, тогава шансовете за оцеляване намаляват силно.

Студеното време може да затруднява усилията ви да набавите вода за конете си, но те са жизненоважни за предотвратяването на колики. Добре е да добавите топла вода и електролити към менюто на конете през студените месеци. Всичко, което може да се направи, за да се осигури вода на конете, намалява вероятността от колики. Това може да бъде закупуване на нагреватели за коритата или кофите, носенето на гореща вода, за да размразите замръзнали кофи и тръби или отивайки два пъти на ден до най-близкия поток, за да пробиете дупка в леда.

Оставяте конете си на открито, колкото е възможно по-дълго, за да им осигурите достатъчна стимулация на храносмилането. Няма да застрашите здравето им, тъй като конете в добро състояние, с гъста зимна козина или подходящи попони и достъп до навеси могат да издържат на температури до минус 40°С. Освен ако не вали проливен дъжд или не са изложени на пронизващ студ, за конете е по-добре да са на открито.

И на края, търсете сено, а не зърнени храни, когато температурите започват да спадат, тъй като сеното осигурява повече енергия за затопляне. Също така, грубите фуражи не предизвикват въглехидратно претоварване, което може да причини ендотоксемия, цялостно натравяне, което се изразява в колики и/или ламинит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име