По-дълги и по-гъсти конски опашки

0
3668

Като собственици на коне всички ние познаваме идеалната опашка – гъст и надиплен слой, достигащ чак до земята.

Като погледнем обаче една прекрасна дълга опашка и я сравним с късата, тънка и оредяла опашка на нашия кон, мечтата за красива такава може да изглежда трудно изпълнима задача. Докато генетиката и природата изиграват главната роля за дългите и здрави конски опашки, ние можем да спомогнем за растежа и красотата им, изпълнявайки няколко стъпки.

Конете не са създадени еднакви и съответно техните опашки също се различават. Ако генетиката на вашия кон му е заложила тънка и къса опашка, може да не успеете да постигнете идеала си за красива опашка, но състоянието й може да бъде подобрено. Независимо дали целта ви е изложбеният ринг или просто за собствено удоволствие, внимателните грижи могат да помогнат за постигане на възможно най-добрата визия откъм задната част на коня.

Търкането на опашката е често явление при конете, но също така изключително пагубно за самите опашки. Една красива опашка може да бъде напълно унищожена само с няколко дни усилено търкане, а нейното възстановяване след това може да отнеме години. Търкането обикновено засяга горната част на опашката, като води до сплъстяване, накъсване и дори опадане на места.

Най-честата причина за търкането на опашките е паразитната инфекция, обикновено предизвикана от нематоди. Тези микроскопични паразити снасят яйцата си в областта на ануса и засягат конската опашка, като предизвикват дискомфорт и щипане, вследствие на което конете започват да си търкат опашките на всяко възможно място, с цел да облекчат тези усещания. Обезпаразитяването ще облекчи щипането и търкането ще се преустанови.

Ако паразитите са изключени като причина за търкането на опашката на вашия кон, следва да се проучат другите възможни причини. Замърсяването на половите органи и вимето също може да предизвика сърбеж, който ще облекчите с често измиване. Това ще предотврати бъдещо триене на опашката. Друга вероятна причина може да бъде изсушаването на кожата на твърдата, неокосмена част на опашката, което може да е предпоставка за поява на пърхот и дразнене. Измиването на опашката с шампоан против пърхот или използването на овлажняващи балсами ще спомогне за облекчаване на щипането. Опашката следва да се провери внимателно и за признаци на порязване, разраняване и кожни раздразнения, при наличието на които ще се назначи терапия от ветеринара.

Веднъж щом се справим с търкането как да подпомогнем растежа на опашката? Първото и най-важно нещо е да спрем да я решим. Чудили ли сте се някога защо дивите коне често имат гъсти и дълги опашки? Това е така, тъй като не са ресани с четка. Постоянното сресване води до изтъняване на космите, като от всяко вчесване падат по няколко косъма. Намалете ресането на веднъж седмично най-много. Вместо гребен използвайте плоска четка тип „бухалка“, тъй като последните са по-щадящи за космите. Използвайте и спрей против заплитане.

Най-малко веднъж месечно измивайте и подхранвайте опашката на вашия кон. Въпреки че са по-скъпи, препоръчително е да се използват специални серии шампоани и балсами за коне, тъй като козметичните продукти за хората могат да изсушат опашката твърде много, което ще доведе до накъсване на косъма.

След измиване и подхранване с балсам опашката се оставя да изсъхне напълно преди да започне разресването. Влажните опашки са по-уязвими и е по-възможно космите да се накъсат. При разресването започнете постепенно отдолу нагоре, докато цялата опашка се разреши и добие загладен вид.

Както косата на хората, така и опашките на конете получават цъфтежи, които могат да доведат до увреждане и накъсване на космите. Регулярното подстригване на краищата ще предотврати появата на цъфтежи и ще подсили останалата част от опашката. Не трябва да се отнема много от дължината, най-често около 2 см (и по-малко) са достатъчни за премахване на по-голямата част от цъфтежите.

В заключение, ако вашата цел е дълга и гъста опашка, торбичките за опашки могат да станат най-добрият ви приятел. Обикновено направени от памук или ликра, торбичките могат да покриват частично или изцяло опашката, като се завързват точно под опашната кост. Те предпазват опашките от увреждане, накъсване и заплитане. Въпреки че торбичките за опашки не са от най-популярните конски аксесоари сред ездачите и съответно не се възприемат добре, подобреното състояние на опашката на вашия кон ще промени отношението ви към тях.

Сплетете опашката преди да я поставите в торбичката. Разпънете торбичката по дължината на опашката, завържете връзките като ги пъхнете през плитката под опашната кост. Не завързвайте торбичката около или в близост до опашната кост, тъй като това ще възпрепятства кръвообращението и може да доведе до сериозни проблеми.

Използването на торбичка може значително да подобри състоянието на опашката на вашия кон, както и да стимулира растежа й. Ефектът от използваната козметика също е по-дълготраен, тъй като опашката остава без външно влияние, докато бъде измита.

Ако вашият кон има значително тънка и бавно растяща опашка, добавката на витамини може да спомогне за осигуряване на необходимите хранителни вещества за засилване на нейния растеж. Балсамите, както и добавките за копита (косъмът е съставен от същия основен елемент като копитата) могат да бъдат изключително полезни за стимулиране растежа на „упорити“ опашки.

Порастването на конската опашка до глезените отнема приблизително седем години. Опашката на вашия кон няма да израсте за една нощ, вие може да не забележите разлика в качеството и гъстотата й за известен период от време. Но с внимателни грижи и малко търпение ще допринесете за постигане на възможно най-големия й потенциал.

Ако наистина държите вашият кон да има дълга и гъста опашка, без това да му е генетично заложено, а стъпките по-горе се окажат без особен ефект, последната мярка е изкуственото й удължаване, което едва ли някой би предпочел, най-малкото защото обичаме конете си такива, каквито са.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име