Съветите на Райс Едуардс

0
2448

Треньорката Минет Райс Едуардс обучава ездачите, за да постигнат хармонична връзка с коня си, както и да предаде философията си на други треньори. Минет се ползва с почти легендарен статус в Лондон. Посветена е на обучението на ездачи-ентусиасти, за да им помогне да извлекат максимална полза от времето, което прекарват на седлото. Нейната тренировъчна програма предлага по нещо за всеки – от начинаещи до международни ездачи – помагайки за оценката и разбирането на истинското изкуство на ездата.

Обучението й се е развило от нейния богат опит в конния спорт. Тя е била успешна състезателка по обездка, прескачане на препятствия, всестранна езда, издръжливост и гладки надбягвания във Великобритания и САЩ.

Подходът на Минет използва техниката „Александър”. Необичайно за преподавател с нейния опит (има зад гърба си над 10 500 урока!), тя работи с обикновени коне и ездачи в своята прекрасна база, регистрирана към Асоциацията на британските школи по езда. Дори треньори с богат опит са вдъхновени от простотата и смисъла в нейната философия на обучение.

„Като треньор, аз съм просто церемониалмайстор – конят е основният учител”, казва Минет. Силата на й като треньор не е в това да излайва заповеди, а да научи ездача да разбира ефекта, който той има върху коня. Целта е начинаещите ездачи да бъдат екипирани със средствата, от които имат нужда, за да тренират коня си безопасно и самостоятелно.

„Смятам, че има три фази в обучението по езда – да позволиш на коня да те води, после да се движиш заедно с коня, и накрая да подобриш хода на коня“, казва Минет. „Гледам например как ездачите яздят коня към манежа и наблюдавам чертите им. Те може да са неразривно свързани със земята или твърде леки върху седлото и аз ще взема това под внимание“, казва Едуардс. В манежа, без значение какъв опит имат, новите ездачи се възползват от уроците на корда на известната Райс. „Интересно е да отбелязваш навиците на ездачите – споделя опита си Минет. – Бебетата и децата по природа са добре балансирани, все пак ако човек не се научи да язди от ранна възраст, когато ездачите имат много малко задръжки, той ще е развил навици като седене пред компютъра, каране на кола или ходене с телефон в ръка.”

Тъй като все повече и повече ездачи се завръщат към спорта на по-късен етап или се заемат с това заедно с професионалната си кариера, вземането на навиците под внимание е изключително важно.

„Разпознаването на тези навици и научаването на ездача как да не позволява на тези навици да пречат на коня. Ездачът трябва да има намерение, да се подготви, да напътства коня и да не му пречи”, съветва треньорката.

Преодоляването на физическия и умствен блокаж може да изисква време, но Минет не се поддава на натиска. „Конят предоставя обратна връзка на ездача.”

Наистина голяма част от философията за обучение на Минет – да се позволи на коня да учи ездача, се дължи на кон, който направил точно това. „Типи беше и все още е много чувствителен кон и аз трябваше да се науча да му позволявам да ме учи”, обяснява тя.

Резултатът е хармонично партньорство. Но всеки край трябва да има начало, така че тя често започва да тренира новия ездач с ход на корда.

„Считайки, че той е в безопасност, внимателен и с кон с подходящ темперамент, урокът на корда дава възможност на ездача да мисли за себе си, а не за коня”, казва Минет. Все пак дори опитните ездачи може да намерят това за напрягащо.

„Промяната, дори и малка, може да изглежда непозната на ездача до такава степен, че той изведнъж започва да мисли, че не може да язди и работата на треньора е да му помага, не да го унижава”, казва Райс.

Нейната връзка с коня се отразява във връзката, която тя има с ездачите. Човек усеща, че тя окуражава ездачите не само да използват мозъка си, докато яздят, но и да позволят на тялото си да отговаря инстинктивно на коня.

Предоставяйки на треньорите своите пет основни принципа и предлагайки на ездачите контролен списък „от глава до пети” за правилна стойка, Минет прави всичко да изглежда лесно. „Теорията на ездата е проста, но научаването на изкуството на ездата ще ви даде радост за цял живот”, казва тя с усмивка.

Петте основни принципа

  1. Седеж. Когато конструкцията на седалищната кост е подобна на стол-люлка, е необходима трета точка на баланс. Някои школи учат, че лонната кост е третата точка на баланс, но Минет казва: „Уча ездачите да си представят удължение на опашната кост като точка на баланс. Това поставя ездача още по-назад върху коня, като позволява на коня да облекчи предницата и също така позволява на долната част на гърба да се отпусне.“

Важен съвет! Ако ездачът се затруднява да заеме тази позиция, окуражете го да постави коленете си върху подложките за колене на седлото и да седне изправен.

  1. Торс. За да постигнат правилна стойка, ездачите трябва да повдигнат талията и да си представят, че върхът на главата им е свързан с небето с помощта на ластично въже. После трябва да отпуснат шията и да разширят раменете. Трябва да си представят, че главата им се носи към небето като балон с хелий, или че им растат „заешки уши”.

Важен съвет! „Заешките уши” помагат на ездача да седи изправен, така че седежът да балансира тежестта на главата.

  1. Права линия. Признавайки, че много малко коне са естествено прави, Едуардс казва: „Целта ми е конят да бъде еднакво гъвкав и в двете страни, всеки заден крак да дава еднакъв тласък.“ За да намали изкривеността на коня, самият ездач ще се изкриви. Така че целта е да се подобри стойката на коня и да се попречи на ездача да наруши своята. Следователно гръдният кош на ездача трябва да е успореден на гръдния кош на коня, а раменете и ханша трябва да следват оста на кръга, по който искаме да яздим.

Важен съвет! Силата, координацията и следването на точната линия или посока ще подобри стойката и атлетичната способност на коня.

  1. Усещане на коня. „Дали конят е в ходом, в тръс или в галоп, той прави приблизително 100 стъпки в минута и ездачът трябва да изчисли движението напред-назад, наляво-надясно и нагоре-надолу във всяка крачка и да абсорбира сътресението”, казва Минет. Тя окуражава ездачите да почувстват седалищните си кости и да разберат, че когато левият заден крак напусне земята, тазът се залюлява наляво. Десен заден крак – тазът се залюлява надясно.

Важен съвет! Представете си люлеенето като две колела, които се въртят назад. Така, когато разширявате кръга, който правят седалищните кости, задните крака ще удължат или скъсят крачката!

  1. Бъдете наясно. „Ако ездачите не са наясно какво е правилно или грешно, те не могат да си помогнат, освен ако не са наясно с тялото си, за да могат да постигнат подобрение”, казва с наставление опитната треньорка.

Важен съвет! Попитайте ездача дали винаги носи ръчната си чанта на едно и също рамо. Не трябва ли да опита да я носи на другото рамо?

 Системата „от глава до пети“

  • Главата – мислете „нагоре към небето”. Представете си, че главата ви е балон с хелий или че сте кукла, държана от конец, излизащ от главата ви, или че имате спирала от основата на гръбначния стълб, през главата ви, към небето, или че ви растат заешки уши!
  • Спокойни очи с добро периферно на зрение, като на кон. Погледнете към хоризонта.
  • Освободете атланто-окципиталната става – мястото, където черепът стои на върха на гръбнака, между ушите. Мислете за главата си като за малка лодка, плаваща в спокойно море.
  • Представете си висока арка в небето, за да освободите задната част на врата. Раздвижете език и си представете, че ядете вкусен сладолед.
  • Освободете врата – направете го широк като цилиндър.
  • Широки рамене. Представете си, че раменете ви са пълни с пясък, който се стича към лактите ви.
  • Горната част на ръцете ви принадлежи на вас и ви помага да държите гърба си прав. Долната част на ръцете ви принадлежи на устата на коня. Лактите са най-тежката част от ръцете.
  • Широки ребра – дишайте дълбоко.
  • Изпънете гърба, свържете ръцете си с гърба между раменете, а краката с долната част на гърба.
  • Талията е свободна, а долната част на гърба се усеща като стара пружина на легло с триизмерно движение за абсорбиране.
  • Отпуснат ханш – представете си, че седите върху широка арка.
  • Бедрата и коленете не стискат.
  • Прасците обгръщат коня.
  • Извивате ли пръстите на краката си? Отпуснете ги в ботушите.
  • Накрая свържете главата си с небето и краката със земята – не забравяйте да дишате и да се наслаждавате на ездата!

По превод от книгите за езда на Минет Райс Едуардс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име