Претеглете преди обезпаразитяване

0
4437

Дозата на препаратите за вътрешно обезпаразитяване се определя чрез интензивни изследвания за определяне на оптималното количество лекарство за постигането на желания ефект (унищожаването на паразитите), като същевременно се избягват нежеланите странични ефекти. Съответно, ако се приложи пълната препоръчителна доза, нивото на ефикасност може да се предвиди при нормални обстоятелства.

Без достъп до платформен кантар мисълта да изчислим приблизително теглото на коня, за да го нагодим към теглото, което ще третираме с една спринцовка (или половин спринцовка, ако имаме пони) е доста изкушаваща. Това не е универсално за всички продукти, тъй като спринцовките варират от достатъчни за коне с тегло 575 кг до коне с тегло 700 кг. Запомнете обаче: неточната дозировка помага за развиването на резистентност към препаратите за вътрешно обезпаразитяване. Не се изкушавайте да давате по-малка доза на вашия кон, без значение каква е причината, особено ако искате да минете само с една доза. Това е погрешна икономия и не само излага коня ви на риск, но може да създаде проблеми и за конската популация като цяло.

За ефективното премахване на вътрешните паразити, всеки кон трябва да се третира с точното количество препарат за вътрешно обезпаразитяване съобразно телесното му тегло. Ако конете на получават достатъчна доза, вътрешните паразити са изложени на несмъртоносно за тях количество от лекарството. Това може да остави популация от паразити, които са устойчиви на този препарат.

Всичко до тук може да се обобщи с примера, все едно вие да изберете сами колко грама антибиотик да пиете при определено заболяване. Това е погрешно, некомпетентно и с лоши последствия.

Другото важно е да съхраняваме останалия препарат колкото е възможно по-добре. Един от най-добрите начини за това е да се уверим, че животните получават доза, отговаряща на телесното им тегло, дори и да им се даде малко по-голямо количество.

Много малко коне са акуратно претеглени на платформен кантар или конска теглилка. По-често дозата, давана на коня се базира на визуална оценка на теглото му. За съжаление това е много неблагонадеждно. Изследванията показват, че собствениците и гледачите на коне са склонни да изчисляват по-малко тегло на коня, отколкото по-голямо и повечето правят това с приблизително 20% разлика. Това означава, че много коне непреднамерено приемат недостатъчни дози лекарства за вътрешно обезпаразитяване.

Проучване, направено сред собствениците на коне показа, че голяма част от тях са обезпаразитили конете си неадекватно, защото са определили теглото им приблизително. По време на същото проучване предположенията на собствениците за теглото на конете им варирали от наполовина до два пъти действителното тегло. То показало и това, че собствениците изчисляват по-голямо тегло на коне с височина 1.42 м, но изчисляват по-малко тегло на коне над тази височина. Колкото по-голям е конят, толкова по-голяма е грешката, така че е препоръчително преди да лекуваме кон или пони, животното трябва да бъде претеглено или теглото му да бъде изчислено правилно.

Как се определя теглото? Конския кантар или платформеният кантар са точните теглилки. Накратко:

  • Винаги използвайте кантари или формулата за изчисляване на тегло преди да обезпаразитите вашия кон. Това е особено важно при големи животни, които може и да имат нужда от повече от стандартната спринцовка за 600 кг.
  • Важно е да определите коректно теглото на понитата или малките кончета, ако възнамерявате да поделите една спринцовка между две животни. Често пъти понитата тежат повече, отколкото си мислите.
  • Проверявайте теглото на коня си всеки път, когато го обезпаразитявате, тъй като нещата могат да се променят значително в зависимост от работата, възрастта и етапа на живота (напр. бременност или пенсиониране).
  • Закръглявайте приблизителното тегло до най-близкото деление от 50 кг на спринцовката, но никога не сваляйте надолу.
  • Не забравяйте да проверявате общото телесно тегло, за което е предназначен препарата.
  • Недостатъчната доза е рисков фактор за развиване на резистентност. Жизненоважно е да дадете правилната доза.

За съжаление повечето собственици на коне нямат достъп до такова оборудване. Най-добрата алтернатива е лента за претегляне, която се поставя около поясницата на коня, за да даде приблизително тегло в килограми. Като алтернатива можете да използвате формулата за изчисляване на тегло, при която се използват две мерки: обиколката (измервана около гръдния кош с директно преминава над гърба в най-ниската част на холката) и дължината на коня от рамото до задницата. И така формулата е : Тегло (кг) = Обиколка (см)2 Х дължина (см)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име