Останете здрави през зимата

0
2558

Знаете ли, че по-често се случва конят да изгуби подкова в зимните месеци? И това е поради ефекта на засмукване от мократа и лепкава кал, която издърпва подковите, а не влошаване на състоянието на копитото.

Много е важно да сме уверени, че копитата на нашия кон ще останат във върхова форма през идващите месеци. Когато есента се прелива в зима, а полетата се превръщат в море от кал, не бива да пренебрегваме копитата на нашите коне, когато те затъват в кални маси или се пързалят по леда. В такива дни е добре да попитаме подковачите за най-добрите им съвети, за да ни насочат в грижата за копитата тази зима.

Първо краката!

С нежност, любов и грижи имайте предвид, че цикълът на подковаване на вашия кон може да се промени. Кон, който е бил подковаван редовно на всеки шест седмици през лятото може би трябва да бъде подковаван на всеки седем седмици, ако растежът на копитото се забави през по-студените месеци. В други случаи пък може да се наложи по-редовно подковаване.

Също така е наистина важно да се грижите за задната част на копитата на вашия кон, тъй като този участък е застрашен от пукнатини и натрупване на кална маса през зимните месеци.

Преходът от лято към зима е по-лек за копитата, отколкото от зима към лято. През зимата времето остава сравнително постоянно – става влажно и остава влажно. През лятото редовно се редуват сухо и влажно време и структурата на копитото не може да издържи на постоянните промени в климата.

Ковачите се сблъскват с далеч по-малко проблеми през зимата. Например, почти до минимум е намалено нашествието от личинки, които виждаме през лятото. Доста ветеринари твърдят, че калта всъщност може да има почистващ ефект върху копитата, тъй като виждаме по-малко случаи на възпаление през зимата при коне, които живеят на открито, отколкото при тези, които са затворени през повечето време.

Ако все пак конят ви получи възпаление, на първо време трябва да почистите копитото и да използвате противовъзпалителен продукт, като йод.

Добра идея е да използвате смазка (масло) за копита и ако имате възможност позволете на коня си да стои на твърда, суха земя след прилагането й, за да може продуктът да изсъхне и да подейства, преди да го заведете обратно в конюшнята или на полето. Пазара в момента изобилства от продукти за копитата.

Когато се появят пукнатини? Натрупаният опит на подковаване ще намали риска от пукнатини в средата на копитото. Ако копитата на коня все пак се напукат, важно е да разберете защо и да работите с вашия ветеринар, за да предотвратите влошаването на увреждането. Когато третирате пукнатини в копитата трябва да откриете причината. Пукнатините се срещат най-често в предната част на копитото. Най-често се причиняват от твърде издължени копита, причиняващи напрежение в копитната стена, нарушен баланс, липса на опора в предната част на копитата или нараняване и последващо увреждане на венечната лента, причиняващо дефект в копитната стена. Тя може да се сцепи, позволявайки проникването на гъбички и бактерии.

Ако има инфекция под пукнатината, тя трябва да се изчисти от некрозирала тъкан и да се почисти с дезинфектант за копита, който третира и бактерии, и гъбички. Ако цепнатината е засегнала структурата, то тя трябва да се отвори и да се почисти преди да се запълни със синтетичен пълнеж. Той е толкова здрав и гъвкав, колкото естественото копито и ще укрепи пукнатината, като позволява естествено движение на копитото. Това ще попречи на пукнатината да навлезе в новообразуваното копито.

По материали на „Медицина за коне”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име