Опасности през зимата

0
3437

Зима е. Времето, в което утрините са студени, по пътеките са спускат мъгли и понякога вали. Освен скрито очарование, това време предлага и болести като „кална треска” „дъждовно попарване” или абсцес на копитото и ектопаразитите се създават изключително добри условия за развитие.

Абсцес на копитото. Абсцесът е кухина пълна с гной, в която се събират мъртви клетки, бактерии и други отпадъци в резултат на инфекция. Когато количеството гной в абцеса се увеличи, се появява болка. Абсцесът на копитото е обичаен при влажно време, когато копитата на коня омекват и проникването на чужди тела е често срещано. Ако конят стои в кал или непочистен бокс, има повече възможности микроорганизми и вредни бактерии да попаднат под подковата или в копитото на неподкован кон.

Абсцесите на копитото често се причиняват от пръст или камъчета, попаднали в сводестата част около стрелката (най-слабата и мека част на копитото) или когато остър предмет проникне в ходилото или неправилно забит клинч, например, в бялата линия. Тогава инфекцията се развива светкавично с натрупване на гной, затворена в копитото, което е изключително болезнено за коня.

Лечението трябва да започне бързо. Необходимо е ветеринарът да локализира абсцеса и да изтегли гнойта. След като я изтегли, копитото трябва да се почисти. През зимата копитата на конете трябва да се проверяват и почистват всеки ден.

Ектопаразити. Въшки, крастни (краста) кърлежи и други външни паразити трябва да бъдат отстранени, защото могат да причиняват сърбеж и дискомфорт на коня. Освен това те могат да пренасят множество болести.

През зимата се срещат три основни вида паразити – въшки, крастни и пасищни кърлежи. Това е така, защото животът им протича изцяло върху животното. Важно е да сменяте одеялата всеки ден и да решите конете, да преглеждате всекидневно козината и кожата за наличие на паразити.

Може да се наложи период на изолация, ако конят страда от заразно заболяване или има паразити, като например въшки. Одеялата, амуницията, четките и оборудването на конюшнята могат да разпространят заразни кожни заболявания или да заразят повторно коня, освен ако не елиминирате причинителите на инфекцията чрез дезинфекция и почистване (ветеринарните лекари могат да препоръчат подходящи продукти, които са безвредни за конете).

Ксеродерма. Ксеродерма е общ термин за суха кожа. Симптомите включват обелване, сърбеж и напукване на кожата. Прекалено честото къпане може да е причина кожата да загуби влажността си и да се напука и обели. Ксеродерма може да се причинява и от недостиг а витамин А, витамин D, заболявания, прекомерно излагане на слънце или от някои лекарства.

  

Ултравиолетовите лъчи помагат на кожата да синтезира витамин D, който е жизнено важен за абсорбирането, преноса и метаболизма на калция и фосфора. Витамин D е важен за правилния растеж. Той е мастноразтворим, така че известно количество се складира в черния дроб и мастната тъкан.

Ако конете получават много малко естествена светлина през зимата, те може да страдат от недостиг на витамин D, въпреки че витамин D се добавя към повечето храни. Все пак е желателно конете да бъдат излагани на дневна светлина ежедневно през зимата.

Dermatophilus congolensis е бактерията, която причинява т.нар. „кална треска” и „дъждовно попарване”. Образува спори, които могат да оцелеят в продължение на месеци, дори години. Ако не се отстрани ефективно, заболяванията могат да се повторят по всяко време. Кожата и тъканите под нея се възпаляват. Кожата се напуква, козината опада и се образуват твърди обриви. Бактериите развиват дерматити, понижаващи общия имунитет. Дерматититът се атакува по-лесно от всякакви други инфекции или заболявания.

Бактерията е типична за страни с влажен климат. Но като се има предвид интензивния внос на коне от Северозападна Европа, този причинител на инфекции не трябва да се подценява.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име