11 ценни съвета, които нямат давност

1
5079

Всяка година в края на есента в горите и степите на десетте западни щата, в които се срещат диви коне, се извършва ежегодния ветеринарен контрол и преброяване на всички коне. Акцията е изключително мащабна и се изпълнява от Бюрото по управление на държавните земи в САЩ. То стопанисва 1 000 000 кв.км от непрекъснато променящия се американски Запад, които могат да бъдат „използвани по различни предназначения“. На практика конете първо трябва да бъдат събрани на едно място, след което прегледани, описани и „подготвени” за зимата. В операцията се включват само опитни ездачи и ветеринари, които в края на контрола трябва да отделят подходящи екземпляри за опитомяване и отглеждане във ферми с цел езда. Тези коне за „опитомяване” се подаряват от Бюрото по управление на държавните земи в САЩ, но бъдещите стопани са длъжни да съблюдават правилника за хуманно отглеждане на коне и да имат добри познания за самите животни. По този повод бюрото публикува и ежегодна брошура в която дава ценни съвети за отглеждането, отношението и предназначенията на конете. А ето и самите тях:

Здравейте стопани,

Трябва да знаете, че по-доброто разбиране на това как мисли конят може да спомогне за разработването за по-ефективни методи за обучение. Ако всеки знаеше, че конете се учат чрез асоциации, нито един кон нямаше да е удрян отново и ако всеки ездач разбираше стадния инстинкт на конете, щяхме да отделяме повече време и да сме по-търпеливи с плашливите коне. За щастие все повече хора по света се интересуват от конската психология и тук ще откриете най-интересните факти за това как конете мислят и чувстват.

Знаете ли, че… коня е „животно-беглец”. В природата, той е преследван от различни хищници. Природата му е дала силно развити сетива, които му помагат да се спаси. Когато конят се почувства застрашен, той не се изправя срещу опасността, а се обръща и побягва в противоположната посока. Конете не чакат източника на опасност да се приближи твърде много. Ако един кон усети хищник наблизо, цялото стадо ще препусне бясно в противоположната посока и няма да спре преди да се отдалечи на безопасно разстояние от хищника. Някои коне ще побегнат с ездач на гърба си, препускайки бясно из полето. Това поведение е опасно и не бива да се толерира от ездача. Изключително трудно е да се контролира кон, който бяга, за да спаси живота си.

Когато обучавате коня си, не е разумно да изисквате от него да не се плаши от нещо, което му е непознато. По скоро го запознайте с непознатото. Конят може да познава предмета, но да не е наясно, че няма повод за притеснение. Удряйки коня, за да го накарате да мине покрай плашещ го предмет, вие затвърждавате страха му от този предмет.

…Конете се учат чрез асоциации. Както вече споменахме, ако удряте кон, за да го накарате да мине покрай страшен за него предмет, вие на 100% го убеждавате, че има право да се бои. Начинът, по който мисълта на коня работи е следният: той вижда предмета → плаши се → после го удрят. Това се запазва в ума му като „да бъда близо до този предмет ми причинява болка”. Конят свързва този предмет с болката и е научил, че трябва да стои далеч от него на всяка цена.

От друга страна, ако предметът е свързан с нещо приятно, конят ще научи, че да бъде близо до този предмет може да е приятно. Например, ако конят се страхува от знамена и е поощряван от своя ездач, който дори му е дал лакомство, той ще свързва знамето с поощрения и лакомство.

Хората също научават много неща чрез асоциации. Ако подушите парфюм, който ваш познат е използвал, вие веднага се сещате за него. Ако чуете позната песен, с която ви свързва приятен или неприятен спомен, вие веднага асоциирате мелодията със случката. Вие свързвате усещането (слушането на песента) със ситуацията (събитието). Умът на коня работи по същия начин. Обръщайки внимание на този факт, ще можете да научите коня си на много неща, при положение, че вие и конят ви сте спокойни и щастливи.

Конете имат отлична памет. Хората с фобии и някои психични заболявания често намират причината за проблема в детството си. Подобно на тях, конете с проблеми в поведението често ги развиват в ранните си години. Конете могат да помнят неприятен инцидент през целия си живот, което превръща обучението в сложен и дълъг процес, подобен на психотерапията при хората. Добрата новина е, че конете пазят и добрите спомени. Не бива да подценявате способността на коня да си спомня събития от своето минало. Конете са интелигентни и чувствителни същества и използват паметта си, за да избегнат повторното преживяване на неприятни ситуации.

Емоциите на конете са силно развити. Противно на обичайното схващане, конете са изключително емоционални. Те чувстват щастие, тъга, страх, любов, доверие и недоверие, вълнение, отегчение, стрес, раздразнение, любопитство и дори ревност. Всеки, който наблюдава конете внимателно ще разбере какво чувства конят чрез знаците, които той дава с езика на тялото.

Преди години конете са били считани за прости и глупави животни. За щастие все повече хора започват да наблюдават конете и се стараят да се вслушват и дори да предугаждат реакциите им.

Можем ли да разберем какво чувства конят? Гневът и раздразнението са най-лесни за разпознаване. Раздразненият кон се противи на ездача, удря земята с предните си крака и тръска глава. Тези действия може и да означават, че конят е развълнуван или изнервен. Тъжният кон свива уши и не се интересува какво става около него, но и отегченият също се държи така. Конете страдат за загубата на приятел, без значение човек, кон или друго животно и може да отнеме месеци, докато се възстановят. Те създават тесни връзки и ще се чувстват много самотни, ако някоя от тях се прекъсне. Конят ви може да ви заобича така, както обича своя конски другар, ако му покажете, че наистина се интересувате от него.

…Конете са същества с установени навици. Често чуваме истории за коне с лоши навици. В определен момент от живота нещо провокира ранното развитие на лош навик при конете. Повторението на обстоятелство, при което конят показва ранни признаци на лош навик ще поощри това поведение и след време то ще стане прекалено трудно за преодоляване. Ако нищо не прекъсне поредицата от събития, които са причина за създаването на лошия навик, конят ще запази това в ума си. Когато конят развие навик, той обикновено остава за цял живот, освен ако не бъде обучен наново. Прекъсването на навика още в началото е най-добрият начин за преодоляването му.

…Конете се учат, само ако са спокойни. Удрянето, ритането и крещенето може да накара коня да направи това, което искате, но той няма да научи нищо друго освен да се бои от вас. Насилието кара коня да се чувства нервен и уплашен и ще ви се подчинява само от страх, но когато източникът на страх изчезне, конят ще се върне в началото и ще е развил страх от това, което се иска от него.

Ако искате конят ви да научи нещо, той трябва да е спокоен, за да може да се съсредоточи върху постигането на целта. Повтарянето на това позитивно изживяване ще научи конят ви на това, което вие сте искали той да научи. Това изисква търпение, но резултатът си струва чакането.

…Конете не смятат храната за трофей. Месоядните животни ловуват, за да оцелеят. Те обаче може и да не хванат плячката, следователно храната не винаги е достъпна. Конете не възприемат храната така, както я виждат месоядните – тревата не може да избяга от коня! Когато обучавате кучета, храната е ефективна като награда. При конете обаче храната може да послужи само за създаването на положителна асоциация, а не за награда. Например, ако конят се представи според очакванията ви, можете да му дадете лакомство. Той ще свързва ситуацията с получаването на лакомство и за него това ще е положителен спомен. Не можете да подкупите коня с храна, за да постигнете нещо, тъй като може да подейства веднъж, но следващия път може и да не се получи. В един момент конят ще пренебрегне храната. Мислете за това като да подкупите богат човек с пари, за да ви направи някаква услуга – той няма нужда от парите, защото има предостатъчно.

…Конете се учат внезапно. Хората често са изненадани от своите коне, когато те внезапно научат нещо, което ги е затруднявало в миналото. При тренировка някои хора се изнервят, когато конят просто отказва да учи. Когато завършите тренировката с нещо приятно, като например погалване и свободна разходка, на другия ден конят ще изпълни това, което вие сте се опитвали така усилено да го научите. Този тип заучаване се нарича латентно заучаване. Давайки време на коня да възприеме ситуацията, ще му помогне да се научи. Насилието, което се изразява в ритане и удряне може и да даде резултат, но ще остави коня стресиран и нещастен и не гарантира, че той ще реагира следващия път. Конете са интелигентни, така че дайте им време да се научат. Не ги притискайте.

…Не всички коне са създадени еднакви. Всички знаят, че конете не са създадени физически еднакви, също така не са създадени и умствено еднакви. Всеки ездач и всеки треньор трябва да разберат, че някои коне са по-подходящи за определени дисциплини от други коне. Смелите коне може и да се наслаждават на предизвикателството на крос-кънтри, но притискането на страхлив кон, който не смята тази дисциплина за особено привлекателна е един вид жестокост към него. Замислете се как ще се чувствате ако предпочитате да не направите нещо, а някой чрез насилие ви принуждава да го сторите.

Да, конете могат да се учат. Дори страхливият кон може да се научи на крос-кънтри. Не трябва да се отказвате прекалено рано ако видите, че конят не приема това, което искате от него. Опитвайте докато не сте сигурни, че конят ви наистина е нещастен. Запомнете, че един коне може да се провали в една дисциплина, но да се представи отлично в друга. Струва си да положите усилие, за да откриете какво най-много харесва на коня ви.

…Конете подражават един на друг. Много треньори се възползват от този факт. Но е добре те да внимават, защото конете могат да възприемат както добри, така и лоши навици от другите коне. Затова трябва да се избягва настаняването на коне без проблеми в поведението заедно с проблемни коне – съществува голяма вероятност едната група да започне да подражава на поведението на проблемните коне и да развие лоши навици.

Погледнато от добрата страна, използвайки факта, че конете подражават един на друг, можете да ускорите обучението на млад кон, като го оставите да наблюдава по-напреднал кон. Ако смятате вашия кон да прескача препятствия, заведете го на такава тренировка. Вашето младо конче може и да не стане шампион за един ден, но постиженията му ще се подобрят значително.

1 коментар

  1. Прочела съм много статии и материали за конете. Много ми харесаха „11-те ценни съвета“ за характера на тези красиви животни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име